Cel putin 345 de persoane au murit la Mecca, in Arabia Saudita, in timpul pelerinajului anual cunoscut sub numele de Hajj. Tragicul bilant se datoreaza aglomeratiei din timpul unei ceremonii, miile de pelerini calcandu-se practic in picioare in incercarea de a arunca cu pietre in trei stalpi considerati a reprezenta diavolul. Acesta este cea mai mare tragedie petrecuta de Hajj, in ultimii 16 ani.
Ambulantele au venit sa ridice mortii si ranitii de la Mina, locul din apropiere de Mecca, unde s-a desfasurat ceremonia de aruncare cu pietre, unul dintre ultimele ritualuri de Hajj.

O masa uriasa de pelerini s-a imbulzit sa ajunga pe podul unde trebuia sa aiba loc ceremonia. Unii s-au impiedicat de bagajele pe care le aveau cu ei si au cazut, fiind striviti apoi sub greutatea pelerinilor veniti din urma.

Martorii oculari s-au declarat socati de ce au vazut.
"Am vazut oameni intinsi la pamant. Nu imi dadeam seama daca sunt morti sau raniti. Erau foarte multi, atat de multi incat nu puteai sa ii numeri", spune unul dintre pelerini.

Nu este prima oara cand ritualul aruncarii cu pietre din ultima zi de Hajj a produs panica. Peste 250 de pelerini au fost ucisi intr-o imbulzeala asemanatoare cu numai doi ani in urma.

Un purtator de cuvant al ministerului de interne saudit, Mansur al Turki, spune ca autoritatile au facut tot ce au putut in privinta organizarii.

"Oamenii de ordine au incercat inca din zorii zilei sa organizeze multimea adunata pe pod, trimitand pelerinii in grupuri sa indeplineasca ritualul aruncarii cu pietre. Din pacate, in ciuda acestor eforturi, multi pelerini aveau cu ei bagaje care au cazut pe jos si asa s-au produs incidentele", a spus oficialul saudit.

Va trebui insa analizat cum se poate ca, din nou, pelerinajul anual de Hajj la care au participat anul acesta aproape trei milioane de persoane s-a dovedit a fi ultima calatorie pentru atat de multi credinciosi musulmani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.