Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, lumea nu are nici un motiv sa intre in panica din cauza imbolnavirilor de gripa aviara din Turcia - unde se considera ca criza este gestionata asa cum trebuie. Tot Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca in China s-au mai inregistrat doua decese din cauza gripei aviare.

Numarul persoanelor spitalizate in Turcia, si diagnosticate ca fiind infectate cu virusul gripei aviare, mai precis cu o tulpina potential letala, se ridica la 13.

Intr-o interventie la televiziunea publica, presedintele Turciei, Recep Erdogan, i-a asigurat pe compatriotii sai ca virusul se afla sub control.

In pofida sacrificarii a peste 300 de mii de pasari de curte, au aparut noi cazuri de gripa aviara la om, ultimul intr-o provincie din centrul Turciei.

La o conferinta de presa desfasurata la Ankara, purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, doctorul Marc Danzon, a spus ca a spus ca autoritatile turce fac tot ceea ce le sta in puteri.
Reactia in tara a fost cea adecvata si gestionarea acesti crize se afla la nivelul la care ar trebui sa fie. Doctorul Marc Danzon a mai spus ca nu exista nici o dovada privind transmiterea virusului gripei aviare de la om la om. El a recomandat in acelasi timp populatiei sa evite contactul cu pasari bolnave sau moarte.

Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca in China au mai murit doua persoane infectate cu virusul gripei aviare - numarul deceselor de pe urma acestei boli se ridica acum la cinci.
In ultimele doua cazuri - o fetita de zece ani si un barbat de 35 de ani - moartea a a vut loc pe 16 si respectiv 30 decembrie.

Purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a declarat ca nu e clar de a trecut atat de mult timp pana ce informatia a devenit publica. El a respins sugestia ca s-ar putea ca informatiile sa fi fost blocate

"Nu, nu as spune asta, nu ar avea nici un motiv sa procedeze astfel", a declarat purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Noi cazuri in China

China a confirmat si aparitia celui de-al optulea caz de gripa aviara la om. Cel mai recent caz de imbolnavire este cel al unui baiat in varsta de sase ani, din provincia Hunan, din centrul Chinei.

Baietelul se afla in stare critica. se crede ca infectarea a avut loc dupa ce au murit cateva pasari din cardurile familiei lui - desi in zona nu s-a semnalat nici un focar de boala. E un tipar obisnuit.

Chiar si ministerul sanatatii recunoaste ca exista o problema de sistem, punand infectiile la om pe seama unei supravegheri ineficiente si anuntarea cu intarziere a cazurilor de gripa aviara in randul pasarilor de curte.

Potrivit cotidianului China Daily, doar doua treimi din spitalele urbane fac parte din reteaua de monitorizare si semnalare a bolilor infectioase.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.