Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, partidul Kadima, infiintat de premierul israelian Ariel Sharon cu relativ putin timp inaintea declansarii gravei boli care l-a scos brutal din viata politica, ar castiga alegerile parlamentare anticipate chiar si cu politicienii ramasi la carma formatiunii. Pe de alta parte, Sharon a dat noi semne de refacere si, potrivit medicilor care-l trateaza, este "in afara pericolului imediat". "Metaforic vorbind, e ca si cum ne-am fi indepartat cu cinci metri de marginea prapastiei", a declarat unul dintre medici, citat de presa israeliana.

La mai putin de o saptamana de la spitalizarea lui Sharon, partidul Kadima (Inainte!) continua sa cistige electorat, sub conducerea succesorului desemnat de catre Sharon, premierul interimar Ehud Olmert. Potrivit sondajului realizat la comanda cotidianului "Ha'aretz", daca alegerile ar avea loc acum, Kadima ar obtine 44 de mandate parlamentare, Partidul Muncii - 16, iar Likudul, partidul parasit de Sharon si de adeptii sai, ar obtine 13 mandate. Imediat dupa spitalizarea primului-ministru, mandatele prognozate de sondaj erau de 40, 18 si respectiv 14. Totodata, Olmert i-a intrecut pe rivalii sai Biniamin Netaniahu si Amir Peretz la capitolele "credibilitate personala" si "daca este potrivit pentru functia de premier".

Liderii Kadimei nu se imbata insa cu apa rece. Ei considera ca rezultatele sondajului continua sa reflecte faptul ca o parte insemnata a populatiei se identifica cu Ariel Sharon si il sprijina pe acesta, iar numerosi respondenti la sondaj transfera sprijinul si afectiunea pentru Sharon succesorului acestuia, Ehud Olmert, in pofida faptului ca sunt constienti ca fostul premier nu va reveni la carma partidului pe care l-a creat.

Consilierii lui Sharon, care lucreaza acum cu Olmert, nu se asteapta ca acest trend pozitiv sa reziste multa vreme, dar subliniaza ca daca se vor evita cu succes gafele, iar imaginile lui Sharon si Olmert vor fi contopite cu succes in imaginea unei "cai Sharon", atunci exista sanse ca partidul Kadima sa detina, dupa alegerile din primavara, cea mai numeroasa delegatie parlamentara si sa fie insarcinat cu formarea viitorului guvern.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.