Parlamentarul european Claude Moraes, membru al Partidului laburist din Marea Britanie, a avertizat ieri autoritatile romane, intr-un interviu difuzat la "Europa Libera", ca in perioada presedintiei austriece a UE, fortele de dreapta din parlamentul european vor incerca sa impuna amanarea aderarii Romaniei pana in 2009. Totodata, el a dezmintit o serie de afirmatii pe care i le-a atribuit cotidianul "Daily Telegraph" in editia sa de marti.

Potrivit ziarului britanic, Moraes ar fi spus ca Romania nu va marturisi niciodata (n.r. - ca a gazduit baze CIA), dar daca va fi prinsa ca a fost intr-adevar implicata, ea risca o amanare minima a aderarii pana in 2009, sau si mai rau, si-ar putea vedea suspendata intrarea pe termen nelimitat. Iata ce a declarat Claude Moraes la "Europa Libera": 'Trebuie sa clarific problema, am sa vorbesc cu cei de la "Daily Telegraph", pentru ca nu am folosit cuvantul "a marturisi", si am fost destul de socat cand l-ati mentionat, nu as folosi acest cuvant pentru ca eu am votat pentru intrarea Romaniei, si exista o vulnerabilitate legata de suspendarea admiterii pana in 2009. Am avut o lunga conversatie cu ziaristul de la "Daily Telegraph", iar partea care a relatat-o corect este afirmatia mea potrivit careia exista un lobby in Parlamentul European - in special in randul partidelor de dreapta - prin care se va incerca in timpul presedintiei austriece promovarea ideii ca admiterea Romaniei sa fie amanata pana in 2009>>.

Moraes crede totodata ca exista membri ai parlamentului care se vor folosi de presedintia austriaca pentru amanarea aderarii Romaniei, in conditiile in care, spune el, Austria e una dintre cele mai sceptice tari cu privire la extindere in acest moment. Sunt membri ai parlamentului care vor incerca sa amane aderarea Romaniei si vor incerca sa faca asta pornind de la probleme cum ar fi respectarea drepturilor omului, probleme legate de felul cum functioneaza justitia, felul cum actioneaza politistii, si desigur situatia economica a Romaniei, care e un motiv serios de ingrijorare pentru politicenii de dreapta din Parlamentul European.

Iar atunci cand apare o problema ca aceea a bazelor CIA, romanii trebuie sa fie constienti ca ea poate fi folosita de unii politicieni drept pretext pentru a incerca sa intarzie intrarea Romaniei, a mai declarat, la "Europa Libera", europarlamentarul Claude Moraes.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.