Liderul organizatiei al-Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a afirmat, intr-o inregistrare audio postata duminica pe un site Internet, ca atacul cu rachete lansat in decembrie din Liban impotriva Israelului a fost executat la indicatiile lui Osama bin Laden, relateaza AFP, citat de Mediafax. "Tirurile cu rachete indreptate impotriva urmasilor maimutelor si porcilor, lansate din sudul Libanului, nu reprezinta decat inceputul unei binecuvantate lovituri mai ample impotriva inamicului sionist (...). Totul a fost intreprins dupa instructiunile seicului mujahedinilor, Osama bin Laden, Domnul sa il aiba in paza", declara vocea care se aude in inregistrarea video atribuita teroristului iordanian, difuzata pe site-ul folosit de obicei de gruparea sa, Organizatia al-Qaeda in Mesopotamia.

Gruparea a revendicat aceste atacuri, pentru prima data, intr-un comunicat publicat la 29 decembrie. "Aceasta cucerire laudabila a intervenit dupa ce mujahedinii si-au pus in aplicare juramantul facut seicului luptator Osama bin Laden, emirul retelei al-Qaeda, Allah sa il aiba in paza", adauga textul, referindu-se la declaratiile repetate ale lui bin Laden de a nu-i lasa pe israelieni sa se bucure de securitate atat timp cat musulmanii nu vor fi in siguranta. Israelul a efectuat un raid aerian impotriva bazei unui grup palestinian prosirian, situata in apropiere de Beirut, la cateva ore dupa lansarea unor tiruri cu rachete Katiusa din sudul Libanului asupra nordului Israelului.

Al-Zarqawi a afirmat, de asemenea, ca mujahedinii au intreprins aproximativ 800 de operatiuni sinucigase impotriva "fortelor cruciate" de la ocuparea Irakului si pana la sfarsitul lunii decembrie, si estimeaza ca fortele "cruciatilor" au pierdut circa "40.000 de militari". "De la inceputul operatiunilor mujahedinilor, dupa prabusirea regimului baath-ist si pana in aceste zile, au fost desfasurate aproape 800 de operatiuni-martir vizand obiective si convoaie militare cruciate (...). Estimam ca pierderile adoratorilor Crucii in Irak se ridica la nu mai putin de 40.000 de militari", a declarat el. "De aceea, ei (americanii - n.r.) au cerut ajutorul Ligii Arabe reprezentata de secretarul sau general Amr Moussa, si au convocat reuniunea de la Cairo", a declarat al-Zarqawi, criticand violent tarile care au participat la reuniunea interirakiana desfasurata la Cairo, sub egida Ligii Arabe.

Oficialii irakieni au ajuns la un acord in privinta unei foi de parcurs pentru reconciliere nationala si au solicitat un calendar al retragerii trupelor straine si eliberarea detinutilor impotriva carora nu s-au pronuntat acuzatii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.