Un puternic cutremur de 6,9 grade pe scara Richter a zguduit ieri, la pranz, sudul Greciei, epicentrul sau fiind localizat in largul Peninsulei Peloponez, in largul Marii Egee, a anuntat Centrul Seismologic Mediteranean, relateaza Reuters.

Seismul, produs la ora 13.35, ora Romaniei, a fost resimtit si in Sicilia, in special in regiunea Catania, pe coasta estica a insulei, ca si in Israel, au mai anuntat serviciile locale de protectie civila. Primele informatii nu precizeaza existenta unor eventuale victime sau pagube materiale. Serviciile de pompieri din regiune, ca si cele de jandarmerie si de politie au primit numeroase apeluri telefonice de la locuitorii alarmati de puterea seismului. Autoritatile au exclus posibilitatea formarii unui val tsunami, in ciuda puterii miscarii telurice estimata la peste 6 grade pe scara Richter de Institutul national italian de Geofizica.

Potrivit Centrului Seismologic Mediteranean, hipocentrul seismului a fost la o adancime de 69 de kilometri, iar unda seismica a durat sapte secunde. Postul public de televiziune a relatat ca aceasta a fost resimtita pana la circa 300 de kilometri nord de capitala si pana in Insula Creta (sud), si pana acum nu s-au inregistrat pagube majore sau victime. "Am fost foarte norocosi pentru ca a fost un cutremur produs in largul marii", a spus directorul Institutului de Geodinamica din Atena, Giorgos Stavrakakis. "Daca se intampla pe uscat era o adevarata tragedie. Ne asteptam la cateva replici de mica intensitate, dar faptul ca s-a intamplat in largul marii ne-a salvat", a mai explicat directorul.

In septembrie 1999, un alt cutremur de o mai mica intensitate, 5,9 pe scara Richter, a lovit Atena, ucigand cel putin 143 de persoane si lasand alte 60 de mii fara case.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.