George W. Bush a organizat o masa rotunda despre situatia din Irak cu consilierii lui Kennedy, Nixon, Reagan si Clinton. In ciuda criticilor formulate, nici unul nu a sustinut retragerea imediata a trupelor.

"Nu toti de la aceasta masa au fost de acord cu decizia mea de a interveni in Irak, inteleg perfect asta. Dar sint buni cetateni, care inteleg ca trebuie sa cistigam de vreme ce sintem acolo", le-a transmis Bush opozantilor sai democrati prezenti la intilnire.

Sprijin republican

Introducerea a fost facuta de rapoartele prezentate de George Casey, comandantul fortelor militare americane in Irak, si de Zalmay Khalilzad, ambasadorul american la Bagdad. La rindul sau, presedintele american le-a prezentat acestora progresele facute in Irak in 2005. Bush a fost sustinut de majoritatea fostilor oficiali care au lucrat in administratii republicane. "Cred ca presedintele a luat decizia cea mai buna in ceea ce priveste continuarea prezentei americane in Irak", a spus Alexander Haig, fost consilier al lui Ronald Reagan.

Atacat de democrati

Democratii au profitat insa de ocazie pentru a critica politica actualei administratii republicane. "Am profitat de prezenta mea aici pentru a-mi face cunoscute ingrijorarile fata de actuala pozitie internationala a SUA", a declarat Madeleine Albright, fostul secretar de Stat al administratiei Clinton. Ea a admis insa ca este ingrijorata si de situatia din Iran sau Coreea de Nord. Miza jocului este data insa de alegerile legislative partiale din toamna. "Au fost ceva critici, care se rezumau de fapt la 'nu ati comunicat indeajuns cu poporul american>>", a declarat Lawrence Eagleburger, fost secretar de Stat in administratia George Bush sr. Robert McNamara, fost consilier al presedintelui Kennedy, in virsta de 89 de ani, arhitectul politicii americane in Vietnam, a fost cel mai virstnic dintre participanti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.