Numarul etnicilor bulgari scade din ce in ce mai mult, reiese dintr-un studiu prezentat la mijlocul acestei saptamani de catre sociologul Mikhail Mirchev. Concluziile au fost prezentate in cursul unei intalniri a exepertilor din domeniu cu presedintele Georgi Pirvanov, sustine publicatia electronica "Standart".

In cursul intrevederii, care s-a axat asupra metodelor de prevenire a gravei crize demografice cu care se confrunta tara, Mikhail Mirchev a atras atentia asupra faptului ca numarul persoanelor de nationalitate bulgara scade cu 40.000 in fiecare an si ca peste 45 de ani ar putea aparea schimbari dramatice in structura populatiei. El a mai aratat ca ritmul de crestere a populatiei de etnie roma este de 19,4 la mia de locuitori, al celei turce de 2,7 la mia de locuitori, in timp ce numarul bulgarilor scade cu 8,1 la mia de locuitori. Ceea ce inseamna ca in 2050, etnicii bulgari, care reprezinta actualmente 80% din populatia tarii, ar putea reprezenta doar 60%, totalizand aproximativ cinci milioane de persoane.

"In fiecare an, 100.000 de bulgari mor. Daca aceasta tendinta persista, in 2050, in cel mai bun caz vor mai fi 5,2 milioane de etnici bulgari, iar in cea mai proasta varianta - 4,5 milioane". In opinia sociologului, criza demografica cu care se confrunta Bulgaria ar putea avea consecinte grave, deoarece scadearea numarului populatiei risca sa afecteze ritmul cresterii economice. El considera insa ca cel mai ingrijorator lucru este fapul ca structura populatiei se va schimba fundamental in cateva zeci de ani.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.