Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, a sugerat ieri suspendarea procesului de extindere al UE, dupa integrarea Romaniei si Bulgariei, ca o posibila solutie pentru salvarea Constitutiei europene, document respins de Franta si Olanda, informeaza Mediafax

"Inteleg foarte bine ca oamenii se intreaba incotro ne indreptam, unde se afla granita. Cred ca dupa ce vor fi 27 de state membre, ar trebui sa punem punct", a explicat Kroes, care considera ca UE nu trebuie sa aiba mai mult de 27 de membri.

In acelasi scop, comisarul european pentru Transporturi, francezul Jacques Barrot, a propus excluderea unor elemente din Constitutia UE. Barrot, vicepresedintele Comisiei si comisar pentru Transporturi, a declarat ca "doar reforma institutiilor UE si punctul referitor la drepturile fundamentale" ar trebuie retrase din textul actual si ratificate separat.

El a adaugat ca alte puncte ale textului trebuie pastrate, cum ar fi extinderea domeniilor in care deciziile se iau prin vot majoritar, atribuirea ponderii voturilor in cazul statelor membre si noua functie de ministru de Externe. Propunerile lor sunt contrare liniei oficiale a Comisiei Europene, care insista ca textul Constitutiei trebuie pastrat in intregime si promoveaza noi extinderi prin cooptarea unor state din Balcani si a Turciei.

Austria, care detine presedintia UE, sustine integrarea a inca patru tari: Romania, Bulgaria, Croatia si Macedonia, potrivit declaratiilor cancelarului Wolfgang Schussel (foto). Acesta considera ca UE are nevoie de "unele momente de fantezie si flexibilitate, precum si de idei noi", motiv pentru care, la conferinta pe tema identitatii europene ce va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie la Salzburg, isi va concentra eforturile asupra elaborarii unei noi Constitutii europene.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.