Un grup american ce activeaza in domeniul protectiei drepturilor omului a afirmat miercuri ca suspecteaza serviciul de informatii CIA de ar fi detinut o inchisoare secreta pe teritoriul unui nou stat european, informeaza "The Forbes". Human Rights Watch (HRW) nu a identificat tara in chestiune, dar a precizat ca este vorba despre un stat membru al UE. Anterior, HRW a nominalizat Polonia si Romania ca posibile destinatii pentru centrele de detentie secrete administrate de SUA.

"Avem informatii despre un alt stat unde s-ar afla inchisori americane secrete, o tara care este membra a UE", a declarat Lotte leicht, director al grupului ce are sediul la Bruxelles. "Incercam sa facem o vizita surpriza acolo", a adaugat Lotte Leicht. Acesta a refuzat sa ofere mass-media mai multe detalii pentru a nu compromite procesul de investigatie. Prima oara cand au aparut informatii despre faptul ca CIA ar fi ascuns si interogat persoane suspectate de a avea legaturi cu Al-Qaeda a fost in data de 2 noiembrie 2005, informatiile fiind facute publice de catre cotidianul american "The Washington Post".

Imediat, Human Rights Watch a precizat ca are dovezi ce arata ca CIA ar fi transportat persoane banuite de terorism dinspre Afganistan catre Polonia si Romania. Ambele state au negat in mod constant orice implicare, iar oficiali ai UE au declarat ca nu s-a dovedit nimic in acest sens. Polonia a afirmat saptamana trecuta ca a inchis orice investigatie privind inchisori CIA pe teritoriul sau, dar nu a oferit nici o concluzie.

Leicht a cerut Parlamentului European sa initieze presiuni asupra guvernelor statelor membre pentru a obtine date de la serviciile nationale de informatii privind inchisorile de pe teritoriile statelor respective. Condoleezza Rice, secretarul de Stat american, a refuzat sa faca vreun comentariu asupra centrelor de detentie clandestine ale CIA, dar a subliniat ca SUA actioneaza conform legii. UE intentioneaza sa lanseze propria investigatie in acest caz, la sfarsitul acestei luni.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.