Din cauza unei teribile neintelegeri, familiile a 12 mineri prinsi in subteran in SUA au trecut in doar trei ore de la euforie la disperare. Daca ieri dimineata se credea ca minerii au fost salvati, spre amiaza informatia s-a dovedit a fi falsa.

"Cred ca lesin. Nu pot sa cred. Tot timpul am fost mintiti, avem nevoie de raspunsuri", spune Sam Lands, cumnatul unuia dintre minerii gasiti morti, despre care autoritatile sustineau ca este inca in viata. Tallmansville, un mic orasel din Virginia de Vest, a trecut ieri in doar trei ore de la euforie la disperare: initial s-a crezut ca 12 mineri au supravietuit, dupa care familiilor li s-a comunicat ca doar unul dintre mineri a putut fi salvat.

"Sa credem in miracole: 12 mineri au fost gasiti in viata", titra CNN, citindu-l pe guvernatorul Virginiei de Vest, Joe Manchin. Familiile si autoritatile au facut coada in fata camerelor de televiziune pentru a-si exprima bucuria. Mai mult, familiile minerilor prinsi in subteran au celebrat in biserica din Tallmansville sfirsitul fericit al povestii. Bucuria generala a fost intrerupta de stirea conform careia un miner a fost gasit deja mort, dar optimismul a ramas. Nimic nu parea insa sa afecteze starea de euforie generala. Intreg firul s-a rupt insa dupa trei ore, cind la spitalul din localitate au ajuns cei 12 mineri decedati.

Au urmat imagini de cosmar. Rudele acuza autoritatile pentru declaratiile eronate si guvernatorul acuza "lipsa de comunicare". Guvernatorul Virginiei de Vest, care calificase operatiunea de salvare drept miracol, a cerut scuze pentru dezinformare.

Dezinformare sinistra

"Pot sa va spun ca e cea mai sfisietoare experienta din viata mea", a spus Manchin, al carui unchi a murit intr-un alt accident de mina, in 1968. Bombardat cu intrebari la conferinta de presa, Ben Hatfield, presedintele International Coal Group, consortiul care detine mina din Sago, a incercat sa explice teribila neintelegere: "Se pare ca unii oameni au prins frinturi din conversatiile pe mobil dintre echipa din subteran si centrul de comanda. International Coal Group nu a facut nici un comunicat oficial in care sa afirme ca toti cei 12 mineri sint in viata, pur si simplu nu puteam confirma la acea ora. Dar informatia s-a raspindit ca focul pentru ca a venit de la centrul de comanda, desi era o informatie eronata".

Se pare ca oamenii prinsi in subteran s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Accidentul s-a produs luni dimineata, in momentul in care tavanul minei s-a prabusit. Operatiunile de salvare au durat mai mult de 40 de ore datorita faptului ca accidentul s-a petrecut la peste 3.000 de metri in interiorul minei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.