Valurile uriase provocate de seismul din 26 decembrie din largul Indoneziei au provocat peste 150.000 de morti, potrivit unui nou bilant dat publicitatii ieri. Cel mai mare numar de victime (confirmate) s-a inregistrat in regiunea Aceh, acolo unde s-a aflat si secretarul general al ONU, Kofi Annan. "Trebuie sa recunosc ca nu am vazut niciodata distrugeri de o asemenea amploare, kilometru dupa kilometru, si se ridica intrebarea unde sunt oamenii? (...) Ce s-a intamplat?", a declarat Annan, care a precizat ca a vizitat orasul Meulaboh, de pe coasta vestica a Acehului, pe Insula Sumatra. Acest oras a fost distrus aproape complet de catastrofa. Un alt oficial care s-a deplasat, ieri, in zona calamitata, a fost ministrul britanic de externe, Jack Straw, care a vizitat Insula thailandeza Phuket.

In cadrul unei conferinte de presa, el a spus ca numarul britanicilor care si-au pierdut viata ar putea fi dublu fata de cel anuntat. Jack Straw a precizat ca 49 de cetateni britanici sunt confirmati morti si alti 391 sunt in continuare dati disparuti. Bilantul oficial precedent era de 41 de morti si cel putin 159 de disparuti. Tot Straw a afirmat ca "in Thailanda, banii nu constituie o problema si autoritatile thailandeze, guvernul thailandez s-ar simti insultate daca noi le-am oferi bani. Premierul thailandez a fost clar in acest punct cu mine", a declarat seful diplomatiei britanice, estimand ca sunt alte tari, precum Indonezia, Sri Lanka sau Maldive, care au nevoie de bani. Ieri, autoritatile din aceasta insula au negat categoric ca victimele straine provocate de tsunami au fost inhumate in gropi comune sau incinerate, dupa ce mai multe tari occidentale au cerut explicatii inlegatura cu acest subiect.

Pe de alta parte, G-7, grupul celor sapte tari puternic industrializate ale lumii (SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie, Germania, Franta si Italia), a acceptat un moratoriu asupra rambursarii datoriei tarilor afectate de tsunami, s-a aflat din surse ale Ministerului britanic de Finante.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.