Mutarea teroristilor dintr-un stat in altul pentru interogari "nu e nici noua, nici necunoscuta" europenilor, a declarat fostul secretar de Stat al SUA, Colin Powell. Uniunea Europeana ar fi acceptat inca din 2003 acest lucru, chiar pe teritoriul european.

"Ei bine, majoritatea prietenilor nostri europeni n-ar trebui sa fie socati ca acest gen de lucruri s-au petrecut. Faptul ca noi am utilizat de-a lungul timpului proceduri privind persoanele responsabile de activitati teroriste, sau suspecte de activitati teroriste, inclusiv ceea ce se numeste 'mutarea detinutilor>>, n-ar trebui sa fie ceva nou sau necunoscut prietenilor nostri europeni", a subliniat Powell intr-un interviu acordat simbata BBC.

Controversata practica a mutarii detinutilor si folosirea facilitatilor europene pentru transportul lor ar fi fost convenite in secret intre Uniunea Europeana si Statele Unite inca din ianuarie 2003, potrivit ziarului "Daily Telegraph". Cele doua parti ar fi semnat in Atena un acord intitulat "New Transatlantic Agenda", prin care aeroporturile erau puse la dispozitia americanilor in cadrul razboiului antiterorist. Inainte de a fi publicat documentul rezultat in urma intilnirii EU-SUA, toate referirile la intelegeri privind utilizarea facilitatilor europene au fost sterse, potrivit publicatiei britanice. Documentul 5762/ 2003 semnat la Atena, in versiunea initiala completa, precizeaza faptul ca "ambele parti au cazut de acord asupra domeniilor unde cooperarea poate fi imbunatatita (printre altele), schimbul de date privind managementul frontierelor si intensificarea folosirii facilitatilor europene de tranzit pentru returnarea infractorilor".

Ipocrizie europeana

Afirmatiile lui Powell vin la putin timp dupa ce mass-media din Europa scrisese despre sute de avioane ale CIA care ar fi transportat suspecti de terorism, facind escala prin numeroase aeroporturi europene. Si Condoleezza Rice a recunoscut ca SUA si alte state folosesc "mutarea suspectilor de terorism" dintr-un loc in altul pentru a fi interogati. Discutii aprinse despre acest subiect au avut loc si in Parlamentul European si s-au soldat cu decizia de a demara o ancheta.

"Unele guverne au ales sa coopereze cu SUA la nivelul serviciilor secrete. Aceasta este o colaborare in ambele sensuri. Statele Unite au respectat si continua sa respecte suveranitatea celorlalte state", a declarat Condoleezza Rice in cadrul turneului sau din Europa. Nemultumirile ministrilor europeni de externe s-au stins imediat dupa asemenea declaratii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.