Potrivit prestigiosului cotidian american "The New York Times", citat de agentia Reuters, dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, de la New York si Washington, presedintele George Bush a autorizat, printr-un ordin prezidential, interceptarea unor convorbiri efectuate de pe teritoriul american, fara sa mai fie necesara o aprobare din partea unui judecator. In mod normal, in astfel de cazuri de "spionaj domestic" este obligatorie autorizatia judecatoreasca.

Interceptarile au fost efectuate de cel mai secret dintre serviciile secrete americane, National Security Agency (NSA), ai carei specialisti au ascultat comunicarile prin voce sau posta electronica cu persoane din strainatate, efectuate de persoane aflate pe teritoriul SUA. NSA a invocat nevoia de a neutraliza posibile activitati teroriste.

Avem de-a face cu o schimbare majora in modul in care isi pot procura informatiile serviciile secrete ale SUA. National Security Agency, serviciu ultrasecret cu sediul central la Fort Meade, statul Maryland, este autorizat, prin lege, sa monitorizeze doar comunicatiile efectuate dincolo de granitele americane.

Rugamintile Casei Albe

Conducerea ziarului care a dezvaluit aceste practici, aflate, potrivit informatorilor sai din serviciile secrete, cel putin la limita legalitatii, mai precizeaza ca a fost rugata de Casa Alba sa nu publice articolul despre programul de interceptari domestice, pentru a nu pune in pericol investigatii in derulare si pentru ca persoanele care pregatesc atentate teroriste sa nu afle ca s-ar putea ca activitatile lor sa fie monitorizate de autoritati.

"New York Times" s-a conformat, timp de un an, acestei rugaminti, si a renuntat sa publice unele informatii pe care le detine, tocmai pentru ca autoritatile au afirmat ca acele informatii ar putea fi de folos teroristilor. Potrivit celor care detin informatii despre acest program NSA de interceptari, in orice moment, agentia monitorizeaza, fara aprobarea unui judecator, comunicatiile unui numar de circa 500 de persoane.

Cotidianul newyorkez mai relateaza ca despre existenta acestui program aveau cunostiinta doar un mic numar de persoane - printre acestia numaran-

du-se liderii Congresului, cativa ministri si inalti functionari de la NSA, CIA si Ministerul Justitiei.

Spectrul razboiului din Vietnam

Americanii sunt ingrijorati in legatura cu supravegherea practicata de serviciile secrete prin interceptari inca din perioada razboiului din Vietnam. In anii 1970, s-a aflat ca Pentagonul ii spiona pe americanii care faceau parte din miscarile anti-razboi si pentru drepturi cetatenesti. Cele intamplate atunci i-a determinat pe legiuitori sa instituie limite extrem de stricte asupra activitatii serviciilor secrete americane pe teritoriul american.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.