EXCLUSIV. Reporterii „Averea“ au obtinut imagini inedite ale ocupatiei samavolnice de la Tighina si Tiraspol

Trimisii speciali ai ziarului "Averea" in Transnistria au filmat, cu camera ascunsa, imagini inedite ale bazelor rusesti ce detin controlul asupra teritoriului separatist din stanga Nistrului. In timp ce Federatia Rusa neaga orice amestec in afacerile interne ale guvernului Igor Smirnov, punand prezenta militarilor sai in Transnistria pe seama unei asa-zise misiuni de pace, reporterii "Averea" au descoperit ca, in realitate, rusii tin sub bocanc o palma de pamant autodesprinsa din Republica Moldova.

Instantaneele realizate cu o camera ascunsa dovedesc negru pe alb faptul ca Armata rusa are un statut aparte, fiind stapana pe un teritoriu ocupat samavolnic in ’92, in numele libertatii. Generalul rus Boris Sergheev se afla astfel, azi, la comanda unei forte de ocupatie, a carei prezenta e semnalata atat la capatul de pod de peste Nistru - la iesirea din Tighina (foto) - dar si la periferia Tiraspolului. Situatia bazelor rusesti pe teritoriul din stanga Nistrului s-a discutat ieri la Chisinau, in cadrul rundei a doua de negocieri privind solutionarea problemei transnistrene. Cu toate ca Rusia a parut impaciuitoare, "Averea" are dovada faptului ca Federatia se comporta in Transnistria ca in propria tara.

De altfel, oamenii de paie ai Moscovei - respectiv presedintele separatist Igor Smirnov si liderul Sovietului Suprem (Parlamentul de la Tiraspol), Grigorie Maracuta - sunt simpatizanti fanatici ai politicii dictate de Duma de Stat si de Vladimir Putin. Declaratiile facute in exclusivitate de cei doi pentru "Averea" confirma punctul nostru de vedere. "Rusia este aici, la noi (n.n. - Transnistria) stat suveran si independent!", a declarat Smirnov exclusiv pentru "Averea", in prima declaratia facuta vreodata de dictatorul de la Tiraspol presei din Romania.

Retragerea trupelor ruse dintr-un teritoriul decupat cu forta de pe harta Moldovei in 1992 este azi o discutie deschisa, ca o rana pe sufletul populatiei romane atat din dreapta, cat si din stanga Nistrului. Primele discutii purtate alaltaieri si ieri la pranz, in format extins - 5 plus 2 (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, alaturi de SUA si UE), au consemnat pozitia vicleana a Federatei Ruse.

Aceasta a anuntat ca sustine - pentru prima oara - planul Iuscenko, pe care-l refuzase constant in precizarile anterioare. In pofida acestui fapt, Rusia isi mentine si azi trupele in Transnistria. Cu atat mai mult cu cat in ’99, oficialii moscoviti si-au luat angajamentul ca pana la sfarsitul anului 2001 Armata rusa sa paraseasca stanga Nistrului. Presedintele moldovean Vladimir Voronin a sesizat in urma cu trei zile situatia reala din Transnistria: "Avem de-a face cu o zona de ocupatie ruseasca, dirijata de Federatia Rusa si in care nimeni nu face un pas fara ca ei sa primeasca indicatii, decizii si fara sa fie indrumati de la Moscova".

Reporterii "Averea" prezinta, in exclusivitate, si marturia realitatii din Transnistria. Atat la Tighina, la periferia regiunii auto-proclamate, pe capatul de pod de peste Nistru, cat si in Tiraspol, trupele rusesti detin baze amenintatoare. Fotografiile obtinute cu camera ascunsa de noi sunt elocvente. Pe de o parte, cetatea Tighina continua sa fie adapost pentru auto-proclamatele trupe "pacificatoare" ruse, iar pe de alta parte, in inima Tiraspolului, o suprafata uriasa de teren se afla in administratia exclusiva a Moscovei.

Aici s-au aflat pana nu demult peste 45.000 de soldati ai Federatiei Ruse. Azi, baza apartine tot Moscovei, insa in ea nu mai sunt cantonati decat 1.300 de militari. La Tighina, punctele de control rusesti, ce dicteaza absolut asupra intrarii in Transnistria, "pacificatorii" sunt mult mai agresivi. In deplasarea noastra pe teritoriul moldovenesc din stanga Nistrului, am fost avertizati inca de la linia de demarcatie sa nu indraznim sa fotografiem "obiectivele O" pentru ca riscam sa fim condamnati la inchisoare pentru spionaj.

Totodata, subiectul baze rusesti a fost eliminat din orice discutie. Nimeni n-a vrut sa comenteze, cu exceptia lui Igor Smirnov si Grigorie Maracuta, care s-au pronuntat categoric in sensul mentinerii ocupatiei ruse. Cu toate acestea, "Averea" prezinta in acest numar imagini inedite, care n-au mai aparut pana azi in presa. Podul de peste Nistru de la Tighina demonstreaza faptul ca Rusia este stapana peste un teritoriu care in Constitutia Moldovei e descris drept "teritoriu moldovenesc cu regim special din stanga Nistrului".

Aparent, Federatia Rusa invoca faptul ca inca din ’94, a inceput retragerea trupelor "pacificatoare". Generalul Alexandr Lebed este infatisat astfel ca un personaj cu un rol cardinal in retragere. In realitate, Armata rusa este inca vie. Castile albastre, care numara peste 300 de militari, sunt dislocate si pe linia de demarcatie si la Tighina. In plus, peste 1.300 de militari coordonati de generalul Boris Sergheev alcatuisc Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care si-au auto-asumat in Transnistria "singura misiune" de a pazi actualul depozit de munitie si armament de la Colbasna. Acesta este cel mai insemnat depozit de armament militar din intreaga lume, situat in afara granitelor unei mari puteri, in conditiile in care - potrivit declaratiei de la Ankara (Turcia) - peste 80% din vechea zestre militara a fost topita. Depozitarea acestui arsenal s-a facut intre anii ’50-’60, fosta URSS devenind dupa ’91 "mama" a auto-proclamatei natiuni nistrene.

Interesant este ca Federatia Rusa datoreaza Guvernului de la Tiraspol in contul chiriei pentru gazduirea bazelor peste 5 milioane dolari SUA. La inceputul acestui an, Sovietul suprem a ridicat problema preluarii in patrimoniul administrativ al Transnistriei a blocurilor din care s-au retras militarii rusi, blocuri-fantoma pe care reporterii "Averea" le-au filmat in premiera. Moscova n-a acceptat insa acest transfer, fapt pentru care si la aceasta ora blocurile lasate in paragina sunt sub paza militara rusa, intr-un perimetru cu statutul de baza independenta sub drapelul Federatiei de la Est.

Tiraspolul isi investeste noul Soviet

Noul Soviet Suprem din Transnistria (Parlamentul de la Tiraspol), ales in 11 decembrie, a anuntat ieri ca va avea prima sedinta plenara la 28 decembrie. In timpul acestei prime intalniri in forma actuala ar urma sa fie ales presedintele Parlamentului, adjunctii sai si sefii comisiilor parlamentare.

Saptamana aceasta, castigatorii alegerilor de la 11 decembrie au inceput discutii pentru formarea structurilor de conducere ale Parlamentului. Negocierile au loc intre miscarile "Renovarea" (sustinuta de mediile financiare si industriale liberale din regiune) si "Republica", reprezentand autoritatile aflate in prezent la putere. "Renovarea" a obtinut majoritatea mandatelor parlamentare - 27 din totalul celor 43, iar "Republica" - 13. Potrivit unor surse parlamentare, "Republica" a sugerat ca Grigorie Maracuta, care a condus Parlamentul timp de 15 ani, sa-si pastreze functia, insa acesta este acuzat de coruptie in numeroase cercuri. "Daca voi fi propus de Republica, atunci voi candida din nou pentru Presedintia Sovietului. Daca nu, nu!", a declarat Maracuta pentru "Averea" la sfarsitul saptamanii trecute.

Deocamdata, "Renovarea" nu si-a anuntat candidatul. Acesta este, cel mai probabil, Evgheni Sevciuc, care va candida si la alegerile prezidentiale din decembrie 2006.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.