Moscova sustine, pentru prima data, initiativele ucrainene de reglementare a conflictului transnistrean, liderii celor doua tari semnand ieri o declaratie comuna, informeaza Ria Novosti. In declaratia oficiala de ieri se afirma ca OSCE poate garanta pacea in Transnistra, ideea avand o puternica componenta anti-occidentala.

Presedintele rus, Vladimir Putin, si liderul de la Kiev, Viktor Iuscenko, insista in acest text asupra "principiului unitatii teritoriului, a unui spatiu economic si de aparare unit" al Republicii Moldova si Transnistriei.

Rusia mentine o forta de interpunere in Transnistria, in pofida angajamentelor asumate in anul 1999, potrivit carora militarii detasati in aceasta zona ar fi trebuit retrasi inainte de sfarsitul anului 2002. Dupa 1999, trupele si munitiile rusesti au fost evacuate numai partial, in pofida numeroaselor apeluri lansate de OSCE la adresa Moscovei, in vederea respectarii angajamentelor asumate.

Ucraina este unul dintre mediatorii internationali implicati in solutionarea conflictului din Transnistria. Un plan de solutionare, propus de presedintele Iuscenko, a fost acceptat de Tiraspol si de Chisinau. Pana in prezent, Moscova refuzase constant acest plan. Tocmai de aceea, Moscova era receptata de catre Occident ca un aliat de facto al regimului ilegal de la Tiraspol, si ca un impediment al rezolvarii pasnice a conflictului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.