Este a treia oara cand presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, testeaza nu atat rapiditatea de reactie a comunitatii mondiale, cat rabdarea acesteia. Dupa ce a propus stergerea Israelului de pe harta lumii, iar Germaniei si Austriei sa gazduiasca pe teritoriul lor un stat evreu, liderul de la Teheran a declarat ca Holocaustul a fost un mit. Europa a rabufnit indignata, iar Israelul a anuntat ca dispune de mijloace militare pentru a se apara impotriva regimului iranian si a programului nuclear al acestuia.

"Au fabricat o legenda sub numele de si au plasat-o deasupra lui Dumnezeu insusi, chiar a religiei, a profetilor", a lansat Ahmadinejad intr-un discurs pronuntat la Zahedan, in sud-estul tarii. El a acuzat guvernul de la Ierusalim si pe aliatii lui de ipocrizie, reiterandu-si apelul de a transfera statul evreu in Europa, SUA sau in Canada. Intr-o prima replica, Uniunea Europeana a condamnat "fara echivoc" atacurile verbale ale liderului iranian impotriva Israelului, catalogand pozitia lui Ahmadinejad ca incompatibila cu "o civilizata dezbatere politica".

Chiar asa, cum poate fi caracterizat acest comportament? Strategie diplomatica? Pentru diplomatia israeliana, comentariile lui Ahmadinejad demonstreaza ca Iranul reprezinta un real pericol, un regim care nu respecta normele internationale. "Amestecul de ideologie extremista cu o perceptie denaturata a realitatii si arme nucleare este combinatia unei persoane care nu poate fi acceptata in sanul comunitatii internationale", aprecia purtatorul de cuvant al MAE de la Ierusalim, Mark Regev.

Potrivit analistului iranian, Mahmud Alinejad, presedintele Ahmadinejad isi multiplica iesirile antiisraeliene pentru a castiga teren pe scena diplomatica. Exista convingerea, spune el, ca Occidentul poate fi tinut la distanta doar prin astfel de "atacuri".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.