Pompierii au intrat in actiune in noaptea de duminica spre luni pentru a stinge uriasul incendiu care s-a declansat duminica dimineata la depozitul de carburant al companiilor Total si Texaco, aflat la 40 kilometri nord de Londra.

Cei 150 de pompieri mobilizati la depozitul de la Buncefield au inceput lupta cu flacarile catre miezul noptii, proiectand asupra rezervoarelor jeturi de spuma si apa. Pentru producerea spumei, pompierii locali, condusi de Roy Wilsher, au fost nevoiti mai intai sa astepte livrarea a circa 250.000 de litri de concentrat de spuma adusa din restul tarii. Apoi, concentratul a fost amestecat la fata locului cu apa pompata dintr-un canal aflat la circa trei kilometri distanta.

Potrivit estimarilor pompierilor, circa 25.000 de litri sunt pompati in fiecare minut din apele canalului Grand Union pentru a incerca stingerea incendiului, pe care Roy Wilsher l-a calificat drept "probabil cel mai grav din Europa inregistrat pe timp de pace".

Cand pompierii au intrat in actiune, doar sapte rezervoare din 26 pareau sa fi scapat de flacari. In total, depozitul putea stoca 150.000 de tone de carburant si derivate petroliere.

Politia britanica a deschis o ancheta, in investigatii fiind implicate inclusiv unitati antiteroriste. Seful politiei a declarat ca "deocamdata, nimic nu sugereaza ca ar fi vorba despre altceva decat un accident".

Paradoxal, catastrofa nu s-a soldat decat cu 43 de raniti, intre care unul grav, un bilant catalogat drept "miraculos" de Frank Whiteley, seful politiei comitatului. Specialistii incearca acum sa determine daca norul gros de fum degajat in incendiu este periculos pentru sanatatea oamenilor.

Libertatea

Sursa: LibertateaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.