Un studiu recent arata ca Polul Nord magnetic migreaza mai rapid decat fusese estimat anterior. Astfel, acesta va migra in Siberia peste doar cateva decenii.

Polii magnetici ai Pamantului au pozitii diferite de cele ale polilor geografici. Ei sunt intr-o permanenta deplasare iar din cand in cand isi inverseaza pozitia. Polul Nord magnetic adica isi schimba locul cu Polul Sud.

Studii anterioare aratasera ca puterea campului magnetic terestru se redusese cu circa 10% in ultimii 150 de ani, iar pozitia Polului Nord magnetic se deplasase in lungul unei curbe lungi de peste 1000 de kilometri.

Dar studiul recent prezentat la Intalnirea Anuala a Uniunii Geofizicienilor Americani spune ca in ultima perioada viteza de deplasare a Polului Nord magnetic a crescut in mod semnificativ.

Astfel, cele mai recente estimari arata ca, daca viteza de deplasare a Polului Nord magnetic ramane constanta, in mai putin de 50 de ani acesta se va muta de pe teritoriul Canadei in Siberia.

Care vor fi insa consecintele acestei migrari? In primul rand specialistii din domeniul geomagnetismului, precum si cei care utilizeaza aparatura de navigatie de mare precizie vor trebui sa recalibreze aparatura si sa ia in calcul aceasta miscare mai rapida.

Un alt efect tine mai mult de locurile in care va putea fi observata Aurora Boreala - luminile de pe cerul nordului care se produc datorita ciocnirii particulelor venite de la Soare cu gazele din ionosfera. Astfel, peste aproape 50 de ani este foarte probabil ca Aurora Boreala sa nu mai poata fi observata in Alaska.

Dar - poate fi considerat acest fenomen de migrare rapida drept ceva neobisnuit? Specialistii spun ca nu. Ei considera ca in viitor polul nord magnetic va continua sa migreze si, cel mai probabil, se va intoarce inapoi pe teritoriul Canadei. Iar inversari de polaritate - prin care Polul Nord magnetic schimba locul cu Polul Sud - se vor produce intr-un viitor mai indepartat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.