UE doreste sa aiba un rol important in Kosovo, dupa clarificarea statutului provinciei, scrie Reuters. Un prim pas in acest sens ar fi preluarea de la ONU a misiunii politiei kosovare, o propunere care a fost inaintata de responsabilul UE pe probleme de politica externa, Javier Solana, si de comisarul pentru extindere, Olli Rehn

"UE ar putea sa preia responsabilitatile politiei si s-ar putea implica in anumite sectoare ale economiei", scrie raportul celor doi inalti oficiali de la Bruxelles, care subliniaza ca planificarea contingentului care sa asigure aceasta misiune - care ar face parte din operatiunile de securitate si aparare ale UE - trebuie sa inceapa. Raportul Solana - Rehn, care va fi discutat luni, la Bruxelles, de ministrii de Externe ai UE, arata ca rolul UE in Kosovo depinde de rezultatul negocierilor dintre sarbi, care doresc suveranitate, si albanezi, care cer independenta.

Totusi, UE nu este interesata de o prezenta atat de substantiala in Kosovo ca in Bosnia, unde Paddy Ashdown are dubla calitate, de reprezentant special al UE si trimis al ONU. De altfel, Solana si Rehn precizeaza foarte clar ca UE nu intentioneaza sa preia integral misiunea ONU in Kosovo. "Pe viitor, prezenta civila internationala in Kosovo - UNMIK - nu va deveni EUMIK", noteaza autorii raportului. Diplomatii europeni spera ca misiunea diplomatica lansata lunea trecuta de trimisul special Martti Ahtisaari sa se finalizeze cu un acord in privinta statutului provinciei pana la sfarsitul anului viitor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.