Alegerile legislative germane, in urma carora Angela Merkel ar putea obtine un al treilea mandat de cancelar, vor avea loc la 22 septembrie, a decis miercuri Consiliul de ministri.

Conservatorii si liberalii din coalitia guvernamentala si-au exprimat la 31 ianuarie intentia in acest sens.

Presedintele tarii, Joachim Gauck, urmeaza sa aprobe aceasta data, ceea ce ar trebui sa se intample fara surprize.

Sansele lui Merkel de a obtine un al treilea mandat continua sa creasca, potrivit unui sondaj realizat pentru revista Stern si dat publicitatii miercuri.

Uniunea sa Crestin-Democrata (CDU) si versiunea bavareza a acesteia Uniunea Crestin-Sociala (CSU) au castigat un punct procentual intr-o saptamana, ajungand la 41 la suta din intentiile de vot.

Partidul liberal FDP, partener de coalitie al conservatorilor, ar fi eliminat din Bundestag, neintrunind pragul de 5 la suta din sufragiile necesare, acesta fiind creditat cu doar 4 la suta din intentiile de vot, scrie MEDIAFAX.

Partidul Social-Democrat (SPD), principala formatiune a opozitiei, ar obtine 25 la suta din intentiile de vot, iar Verzii 15 la suta.

Conservatorii lui Merkel ar devansa, astfel, cu un punct o coalitie a opozitiei, potrivit acestui sondaj.

In cazul in care cancelarul ar fi ales direct, ceea ce nu se intampla in Germania, el fiind desemnat de deputatii din Bundestag, Merkel ar obtine 58 la suta din voturi, fata de 21 la suta candidatul SPD Peer Steinbrück. Merkel ar fi aleasa de 24 la suta dintre electorii SPD.

Inainte de alegerile legislative, landul Bavaria va vota la 15 septembrie. Alegerile regionale din Hesse, in regiunea Frankfurt, vor avea loc, de asemenea, in toamna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.