Presa oficiala chineza a evocat miercuri, pentru prima data, o posibila "ruptura" in relatiile dintre Beijing si aliatul sau nord-coreean.

Beijingul si Phenianul "ar trebui sa impartaseasca aceleasi preocupari cu privire la o posibila ruptura a relatiilor, de pe urma careia Phenianul nu va obtine niciun avantaj", se arata intr-un editorial publicat in Global Times, un ziar din cadrul grupului Cotidianul Poporului, organul de presa al Partidului Comunist Chinez (PCC).

"In cazul in care Coreea de Nord nu se va abtine sa efectueze un al treilea test nuclear, in pofida unor eforturilor de a o descuraja, ea va trebui sa plateasca un pret ridicat. Ajutorul pe care il primeste de la China va trebui sa fie redus", subliniaza cotidianul, ale carui editoriale reflecta viziunea unei parti sau intregii conduceri chineze.

Este pentru prima data cand presa oficiala utilizeaza termenul "ruptura" a relatiilor intre cei doi aliati, dupa un prim editorial publicat in acelasi ziar, la 25 ianuarie, care ameninta cu o reducere a ajutorului chinez acordat aliatului sau imprevizibil. In privat, acest editorial a fost catalagot ca "istoric" de catre diplomati americani implicati in dosarul nord-coreean, scrie MEDIAFAX.

"Phenianul este important pentru China, dar nu pana acolo incat China sa isi abanoneze principiile", continua ziarul, sub titlul "China nu trebuie sa se teama de disputele cu Coreea de Nord".

Beijingul doreste "mentinerea prieteniei chinezo-nord-coreene, dar Phenianul trebuie sa faca la fel", scrie ziarul, care avertizeaza ca "Phenianul nu trebuie sa amageasca in privinta Chinei", care "nu va pune relatiile cu Phenianul deasupra intereselor sale strategice".

Editorialul Global Times este publicat atat in chineza, cat si in engleza, destinat cititorilor straini.

In mod oficial, Beijingul s-a multumit pana in prezent sa indemne toate partile la calm.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.