Casa Alba a calificat joi ca fiind o "noua escaladare" anuntul Iranului privind modernizarea uneia dintre principalele sale instalatii nucleare si a apreciat ca aceasta reprezinta "incalcarea continua" a obligatiilor internationale ale Teheranului.

"Am vazut informatiile conform carora Iranul sustine ca intentioneaza sa instaleze centrifuge avansate la Natanz. Nu exista niciun indiciu cu privire la numarul centrifugelor pe care Iranul intentioneaza sa le instaleze sau detalii despre programul" acestei instalari, a explicat purtatorul de cuvant al presedintelui american Barack Obama, Jay Carney.

"Insa (acest anunt) nu este surprinzator, tinand cont de rapoartele regulate transmise de Agentia internationala pentru energie atomica (AIEA) privind dezvoltarea de catre Iran a centrifugelor avansate", a adaugat Carney in cadrul conferintei sale de presa zilnice.

"Totusi, instalarea unor noi centrifuge avansate constituie o noua escaladare si o noua incalcare continua a obligatiilor Iranului fata de rezolutiile Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite si ale consiliului AIEA", a remarcat purtatorul de cuvant, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta marcheaza un nou act de provocare al Iranului si nu va aduce decat o izolare mai mare" a tarii.

Iranul are intentia de a moderniza echipamentele sale din cadrul complexului de la Natanz (centru), conform unui document al AIEA consultat de AFP joi la Viena. Iranul informeaza intr-o scrisoare datata 23 ianuarie ca "centrifuge de tip IR2m vor fi utilizate in unitatea A-22" a instalatiei de imbogatire a uraniului de la Natanz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.