Siria ar putea lansa un atac impotriva Israelului, in replica la presupusul raid aerian israelian care a vizat un centru de cercetari militare, ameninta ambasadorul sirian in Liban.

"Siria are capacitatea de a lansa un atac-surpriza ca reactie la atacul efectuat de avioane militare israeliene asupra centrului de cercetari de la Jamraya", afirma Ali Abdul Karim Ali.

"Agresiunea sionista a evidentiat profunzimea legaturilor intre conflictul din Siria si implicarea Israelului", a subliniat diplomatul sirian.

La randul sau, Iranul a amenintat Israelul ca atacul din Siria va avea "consecinte grave".

"Atacul impotriva Siriei va avea consecinte grave pentru Tel Aviv", a declarat un oficial guvernamental iranian, fara a oferi detalii. Iranul avertiza saptamana trecuta, prin vocea unui consilier al liderului suprem Ali Khamenei, ca va considera o eventuala interventie militara externa in Siria drept un atac impotriva sa.

Regimul Bashar al-Assad a confirmat un raid al aviatiei militare israeliene, precizand insa ca nu a fost vizat un convoi auto, ci un centru de cercetari privind armele conventionale. "Un avion de vanatoare israeliana a patruns in spatiul nostru aerian si a atacat direct un centru de cercetari din zona Jomrayah (Al-Hameh), in provincia Damasc", a comunicat Statul major al armatei siriene. Conform regimului de la Damasc, centrul de cercetari atacat se afla la 15 kilometri nord-vest de Damasc si a fost vizat de sase rachete; complexul a suferit daune considerabile, iar doua persoane au fost ucise, scrie MEDIAFAX.

Presa relatase ca raidul aerian efectuat de aviatia militara israeliana la frontiera dintre Siria si Liban a vizat un convoi auto care transporta armament. Conform surselor citate, atacul a avut loc in zona En Nakura, la frontiera cu Libanul, si a durat cateva ore. Doi oficiali locali au declarat pentru ziarul israelian Haaretz ca vehiculele atacate transportau rachete de tip SA-17, de fabricatie rusa, care urmau sa ajunga la miscarea siita libaneza Hezbollah.

Miscarea Hezbollah a condamnat vehement atacul, subliniind ca acesta ar evidentia "originile" conflictului sirian.

Israelul a amenintat de mai multe ori ca va efectua raiduri aeriene in Siria la primul indiciu ca regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice. Vicepremierul Silvan Shalom a confirmat ca premierul Benjamin Netanyahu i-a convocat saptamana trecuta pe sefii serviciilor de securitate si spionaj pentru a discuta despre situatia din Siria si despre arsenalul chimic al acestei tari, care se confrunta de doi ani cu un conflict civil soldat cu 60.000 de morti. "In cazul in care gherilele Hezbollah sau insurgentii vor obtine arme chimice, situatia se va schimba dramatic", a spus Shalom, citat de postul de radio al armatei israeliene. "O astfel de situatie va fi depasirea unei linii rosii si va necesita o abordare diferita, inclusiv chiar atacuri preventive", a adaugat Shalom.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.