Fonduri americane au servit la achizitionarea de carburant iranian pentru trupele afgane, incalcand sanctiuni economice  impuse de catre Washington Teheranului.

Inspectia generala pentru reconstructia Afganistanului (SIGAR) a solicitat Pentagonului sa isi sporeasca supravegherea asupra utilizarii banilor publici americani, intr-un raport transmis totodata Departamentului de Stat.

Afganistanul este foarte dependent in materie energetica, mai ales de Rusia, Turkmenistan si Iran.

Din cauza datelor foarte aproximative furnizate de Vama afgana, este foarte dificil de se obtina informatii precise cu privire la importuri, insa armata afgana importa o treime, pana la jumatate, din carburantul sau din Iran, afirma SIGAR, potrivit unor informatii furnizate de catre Departamentului de Stat, scrie MEDIAFAX.

In perioada 2007-2012, Washingtonul a acordat 1,1 miliarde de dolari ajutor pentru importul de carburant armatei afgane, afirma generalul John Sopko in raportul sau.

"Faptul ca Statele Unite au platit pentru importul si livrarea de carburant destinat fortele afgane ridica problema ca fonduri americane ar fi putut sa fie utilizate cu incalcarea sanctiunilor economice americane impuse Iranului", scrie el.

Un embargo a fost introdus la inceputul lui 2012 de catre Statele Unite si alte state occidentale asupra exporturilor de petrol iranian, cu scopul de a obliga Teheranul sa isi suspende activitatile nucleare controversate.

Un control asupra importurilor de carburant destinat armatei afgane a fost introdus incepand din noiembrie 2012, insa Pentagonnul nu are cum sa stie ce s-a intamplat anterior, se arata in raport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.