Procuratura de la Atena a inceput urmarirea penala impotriva mai multor oficiali ai institutului national de statistica Elstat, inclusiv a directorului general Andreas Georgiou, acuzati ca ar fi exagerat datele privind deficitul bugetar din 2009.

Andreas Georgiou si cei doi oficiali Elstat sunt acuzati de subminarea interesului national prin "umflarea" deficitului bugetar pentru anul 2009, cifra care a fost utilizata drept referinta in negocierea programelor de finantare externa convenite cu UE si FMI.

Procurorii ar putea aduce si acuzatii de coruptie si fals in declaratii, a afirmat o sursa judiciara, precizand ca cei trei statisticieni risca pedepse de pana la 10 ani de inchisoare.

Cei trei oficiali Elstat au respins acuzatiile.

Georgiou a dezmintit informatiile aparute in presa conform carora ar fi demisionat, dar a refuzat sa comenteze in privinta acuzatiilor.

Procurorii specializati in infractiuni financiare au inceput ancheta cu 15 luni in urma, dupa ce un profesor de statistica a sesizat autoritatile ca Georgiou si echipa sa ar fi utilizat metode imprecise la ultima revizuire a deficitului bugetar pe 2009, cand cifra a fost ridicata de la 12% la 15,8% din Produsul Intern Brut, nivel record in zona euro, scrie MEDIAFAX.

Profesorul Zoe Georganta a lansat acuzatiile impotriva lui Georgiou dupa ce a fost concediata din consiliul de administratie al Elstat de catre ministrul Finantelor Evangelos Venizelos.

Eurostat a acceptat fara rezerve estimarea de 15,8% din PIB pentru deficitul bugetar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.