Ambasadorul Irlandei la Bucuresti, Oliver Grogan, a declarat, marti, ca presedintia irlandeza a Consiliului Uniunii Europene si-a exprimat dorinta de a oferi tot sprijinul pentru realizarea unui acord privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Ambasadorul Irlandei la Bucuresti, Oliver Grogan, a prezentat, marti, prioritatile presedintiei irlandeze a Consiliului Uniunii Europene - asigurarea unui sistem financiar stabil, redresarea economiei si revenirea la crestere economica. El a mentionat ca Programul presedintiei irlandeze este "Pentru stabilitate, locuri de munca si crestere economica".

La eveniment au participat si ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si Bogdan Manoiu, consilier prezidential in domeniul afacerilor europene.

"Stim ca atat Romania, cat si Bulgaria au aspiratii puternice pentru aderarea la Spatiul Schengen. Una dintre prioritatile importante ale presedintiei irlandeze va fi sa raspundem acestor aspiratii si sa continuam negocierile cu scopul de a ajunge la un acord in acest sens", a subliniat diplomatul, adaugand ca exista discutii pentru a se reveni la aceasta problema in cadrul Consiliul de ministri din luna martie.

Grogan a precizat ca Irlanda nu este membru in sine al Spatiului Schengen, dar face tot posibilul pentru a facilita un acord intre statele membre.

"Putem mentine un culoar bun de comunicare la Bucuresti pentru ca preocuparile romanesti sa fie bine intelese atat la Dublin, cat si la Bruxelles", a spus el.

In interventia sa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat ca aderarea la Schengen ramane un obiectiv de importanta deosebita pentru Romania, dar si pentru Uniunea Europeana, in ansamblu, el adaugand ca Romania a indeplinit conditiile pentru aderarea la Schengen, scrie MEDIAFAX.

"Romania se bazeaza pe un sprijin activ al presedintiei irlandeze", a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Pe de alta parte, ambasadorul irlandez a subliniat ca "preocuparile Romaniei cu privire la fondurile structurale si la agricultura au fost bine intelese".

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

"Agenda europeana este aceeasi cu agenda interna a Irlandei: de a asigura un sistem financiar stabil, de a redresa economia si de a reveni la crestere economica si Irlanda doreste sa foloseasca experienta dobandita pe parcursul celor sase luni de presedintie", a subliniat ambasadorul.

Potrivit afirmatiilor sale, Irlanda, care este o tara in curs de redresare, va depune eforturi pentru redresarea Europei. "O sarcina importanta a presedintiei este de a realiza progrese catre o uniune bancara care sa redea increderea in sectorul bancar al Europei", a precizat Oliver Grogan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.