Francois Hollande si Angela Merkel lanseaza luni seara, la Berlin, festivitatile care marcheaza o jumatate de secol de prietenie franco-germana, intalnindu-se cu tineri din cele doua tari.

Sarbatorind semnarea, in 1963, a Tratatului de la Elysee de prietenie intre "inamici ereditari", cei doi lideri urmeaza sa participe luni seara la o dezbatere, alaturi de tineri. Ulterior ei vor avea o reuniune restransa, la sediul Cancelariei, in cadrul careia vor evoca subiecte internationale, inclusiv situatia din Mali.

In contextul in care armata franceza este angajata, alaturi de cea din Mali, intr-o confruntare armata impotriva islamistilor armati care ocupa o mare parte din teritoriul tarii, Germania se limiteaza la o sustinere discreta, prin trimiterea a doua avioane si unor instructori cu misiunea formarii de trupe africane si la promisiunea unui ajutor umanitar, scrie MEDIAFAX.

"Germania nu vrea sa mai fie o mare putere in politica externa", a declarat ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble, intr-un interviu publicat luni, evocand amintirea dureroasa a barbariei naziste.

"Nici macar nu suntem gelosi pe Franta si Marea Britanie, care reprezinta adevarate puteri in politica externa. Acest lucru se poate vedea in Mali, dar l-am vazut si in Libia si, un pic, in Siria", a marturisit el.

In martie 2011, Berlinul si-a ofensat aliatii occidentali, abtinandu-se, alaturi de China si Rusia, in cursul unui vot la Consiliul de Securitate al ONU asupra recurgerii la forta impotriva armatei fostului dictator libian Muammar Kadhafi.

Prima putere economica europeana si cel mai important contributor la fondurile destinate salvarii tarilor aflate in dificultate in zona euro, Germania este vioara intai in materie financiara pe batranul continent, opunandu-se frecvent Frantei, numarul unu european, in privinta solutiilor la criza.

Totusi, Parisul si Berlinul pareau ca au reusit sa se inteleaga in privinta succesiunii luxemburghezului Jean-Claude Juncker la conducerea Eurogrupului. Luni, candidatura olandezului Jeroen Dijsselbloem - sustinut de catre Schäuble - urmeaza sa fie acceptata prin consens, a anuntat duminica ministrul francez al Economiei Pierre Moscovici, care nu si-a disimulat rezervele fata de acest candidat aproape necunoscut.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.