In numele tarii sale, care detine actualmente presedintia Uniunii Europene, ministrul de Externe britanic Jack Straw (foto) a schitat un proiect de buget 2007-2013 mai putin generos fata de noile state membre - desi mareste cu 8 miliarde euro fondurile rezervate extinderii Uniunii spre Est. Bugetele pe cei 7 ani mentionati vor totaliza, conform propunerii avansate de Straw, 846,8 miliarde euro, fata de 871 de miliarde cat prevedea compromisul realizat pe vremea presedintiei luxemburgheze a UE. Ajutoarele pentru noii membri ar urma sa fie reduse cu 8,5 % - 14 miliarde euro.

Pentru ca Marea Britanie sa poata contribui mai substantial la extinderea Uniunii, guvernul de la Londra propune doua variante: o contributie anuala mai mare - sau renuntarea partiala la sumele rambursate de Bruxelles Londrei inca de pe vremea Margaretei Thatcher.

Daca la summit-ul de saptamana viitoare al Uniunii Europene nu se va ajunge la un compromis asupra proiectului de buget, se va adanci, subliniaza analistii, grava criza de incredere declansata de respingerea Constitutiei Uniunii Europene de catre francezi si olandezi, iar Marea Britanie s-ar putea trezi izolata pe plan politic in Europa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.