Cehii, satui de recesiune, se prezinta la urne vineri si sambata in primul tur al alegerilor prezidentiale, organizate pentru prima data prin sufragiu universal direct.

Turul doi, prevazut la 25 si 26 ianuarie in cazul in care niciunul dintre candidati nu obtine sambata o majoritate absoluta, ar urma sa departajeze intre cei doi favoriti, si anume Milos Zeman, premier de stanga in perioada 1998-2002, si Jan Fischer, care a condus un cabinet provizoriu (de centru) in perioada 2009-2010.

Ultimele sondaje ii crediteaza cu 20 pana la 25% din intentiile de vot, Zeman inregistrand un usor avantaj. Ei sunt urmati, in sondaje, de trei candidati din partea unor partide politice.

Insa tinerii cehi ar prefera sa il vada presedinte pe Vladimir Franz, un compozitor si pictor, care are corpul tatual.

In opinia lor, "Avatarul" sau "Franz Joseph al II-lea" candideaza cu succes impotriva politicienilor. "Vreau sa mobilizez societatea civila, pentru ca oamenii sa reflecteze mai mult si sa citeasca printre randuri", afirma acest artist nonconformist, care oscileaza intre locurile trei si sase in sondaje, scrie MEDIAFAX.

"Nu sunt sigur ca sondajele sunt absolut credibile pentru aceste prime alegeri prezidentiale prin sufragiu universal direct", declara pentru AFP politologul Tomas Lebeda de la Universitatea carol din Praga.

"In alegerile legislative, alegatorii decid in mod rational, potrivit programului economic al partidelor. Dar totul sugereaza ca acesti factori vor avea un rol mai putin important in cadrul acestor alegeri prezidentiale", apreciaza el.

Partidele politice sunt reprezentate de vicepresedintele social-democratilor (CSSD) Jiri Dientsbier, seful diplomatiei Karel Schwarzenberg, din cadrul partidului de dreapta TOP 09 si vicepresedintele altei formatiuni de dreapta, OSD, Premysl Sobotka.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.