Motor de crestere economica in Europa si atenta la problemele fiscale ale altor state, Germania risca sa devina "bolnavul Europei" daca nu va rezolva propriile deficiente.

Asmussen declara anul trecut ca toate tarile din zona euro, inclusiv Germania si Franta, trebuie sa-si reformeze economia si sa faca eforturi mai mari pentru a-si pastra nivelul de trai.

Investitorii, economistii si diversi oficiali au avertizat deja Germania ca neglijeaza propriile probleme, precum imtabranirea populatiei, cresterea costurilor fortei de munca si scaderea competitivitatii economice la nivel global, mai atenta la impunerea masurilor de austeritate in alte tari, potrivit unei analize Bloomberg.

Zona euro ar fi fost probabil deja departita fara Angela Merkel si sprijinul acordat de alegatorii germani bailout-urilor si garantilor de 300 miliarde euro acordate statelor aflate in dificultate. Pe de alta parte, ambitia de a rezolva problemele Europei i-a distras atentia cancelarului german de la problemele economice de acasa, unde costurile cu forta de munca inregistreaza cea mai abrupta crestere din ultimul deceniu, punand in pericol competitivitatea economiei si progresele reusite in timpul guvernarii lui Gergard Schroeder.

"Merkel trebuie sa faca ce poate cu cartile pe care i le-a impartit istoria, iar Europa a fost prioritatea. Dar trebuie sa faci mai multe in acelasi timp, iar acum este clar ca lucrurile trebuie sa se schimbe si acasa", comenteaza pentru Bloomberg Irwin Collier, profesor de economie la Freie Universitaet, Berlin.

In timpul mandatului lui Merkel, aflata la putere din 2005, economia a mers bine fara prea multe interventii din partea statului. Somajul a scazut la cel mai redus nivel de la reunificare, companiile germane reusind sa mentina tara pe locul al doilea in randul exportatorilor lumii, dupa China.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a crescut anul trecut cu 29%, cea mai buna performanta din ultimii noua ani, iar guvernul se imprumuta la dobanzi minime: randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani a scazut miercuri la 1,48%, cu 37 puncte de baza (0,37 puncte procentuale) mai putin decat la inceputul anului trecut, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Boom-ul economic se datoreaza in principal programului "Agenda 2010" introdus de Schroeder in 2003, care a redus taxele, ajutoarele de somaj si transferurile aferente serviciilor de sanatate, cea mai ampla reforma a sistemului german de securitate sociala dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Schroeder a pierdut in cele din urma alegerile din cauza nemultumirii generate de masuri.

Merkel se pregateste sa ceara increderea germanilor, in aceasta toamna, pentru cel de-al treilea mandat. Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, estimeaza ca economia va creste in acest an cu 0,4%. Ministerul Economiei a anuntat miercuri ca productia industriala a crescut in noiembrie cu numai 0,2%, sub estimarile analistilor.

Cancelarul german a avertizat, in alocutiunea de Anul Nou, ca criza datoriilor de stat este departe de final, iar situatia economica va fi mai dificila in 2013.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

"Pana acum, Merkel a putut profita de pe urma mostenirii lasate de predecesorul sau. Dar acum, ceva trebuie sa se schimbe cu adevarat, altfel in cativa ani lucrurile vor arata foarte diferit", avertizeaza Juergen Michels, economist sef pentru zona euro la Citigroup, Londra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.