Partidul conservator al cancelarului Angela Merkel a obtinut cel mai mare scor de la sosirea la putere in 2005 si largeste decalajul fata de opozitie, intr-un sondaj publicat miercuri, la zece zile de alegerile regionale.

Uniunea Crestina (CDU/CSU) atrage un punct din intentia de vot de 42% si se distanteaza asadar cu 17 puncte de SPD (creditat cu 25%), in cadere fata de niveulul din aprilie 2002, potrivit acestui studiu al institutului de sondaj Forsa, realizat pentru saptamanalul Stern.

Este al treilea sondaj de la inceputul anului care plaseaza CDU la un nivel egal sau superior valorii de 40%, cu un avans de 12 pana la 17 puncte in raport cu SPD.

Urmatoarele alegeri legislative germane sunt prevazute pentru 22 septembrie, insa diferitele partide politice trebuie sa faca fata unui scrutin regional la 20 ianuarie in Saxonia Inferioara, care ar trebui sa serveasca drept rampa de lansare pentru campania lor federala.

Social-democratii au cunoscut un esec in campanie ca urmare a debutului ratat al candidatului Peer Steinbruck, implicat in afacerea controversata a conferintelor sale, remunerate generos de catre marile companii, scrie MEDIAFAX.

Alegatorii de stanga nu s-au raportat favorabil la observatiile lui Steinbruck, care a precizat recent, intr-un interviu, ca postul de cancelar german nu este remunerat suficient, relateaza Manfred Güllner, reprezentant al institutului de sondaj Forsa.

Ultimul sondaj vine cu o veste rea pentru Angela Merkel. Aliatul sau liberal FDP, inclus in coalitia guvernamentala, este creditat cu 2% din intentia de vot (-2%), aflat mult sub pragul de 5%, necesar obtinerii de locuri in camera inferioara a Parlamentului german, Bundestag.

CDU a progresat in detrimentul FDP, a estimat Gullner. Aproape jumatate dintre cei care au votat cu FDP in 2009, (14,6%) ar vota pentru conservatori daca alegerile ar avea loc duminica viitoare, a adaugat el.

Verzii, creditati cu 15% (+2), precum si partidul de stanga radical Die Linke, cu 9% (+1) profita de esecul SPD pentru a-si consolida pozitia.

Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

De cand si-a ales un candidat SPD scade, in timp ce in 1998, desemnarea lui Gerhard Schröder, ultimul cancelar din partea SPD, a facut partidul sa creasca in intentiile de vot ale alegatorilor, a subliniat Gullner.

Sondajul a fost efectuat in perioada 2-4 ianuarie, pe un esantion reprezentativ al electoratului german, de 1.503 persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.