Regimul de la Tiraspol incarca atmosfera politica prin presiunile la care supune populatia vorbitoare de limba romana inaintea alegerilor de duminica. Romania insista ca reuniunea OSCE, aflata in desfasurare, sa ceara retragerea trupelor rusesti.

Apropierea alegerilor din Transnistria a adus un nou val de intimidari la adresa romanilor din zona. Directorii liceelor "Lucian Blaga" si "Alexandru cel Bun" din Tiraspol, respectiv Tighina au fost tinta abuzurilor regimului separatist pentru a-i determina sa renunte la functia pe care o ocupa.

Amenintari prin SMS

"Nu e prima oara cind sint amenintat. O fac ca sa ma intimideze si sa parasesc postul de director. Va dati seama ca, in aceste conditii, la presiunile care se fac, sint putini cei care isi vor asuma responsabilitatea acestei functii. Ei urmaresc inlocuirea mea cu o persoana filorusa, care sa poata schimba programa scolara, in principal istoria si literatura romana, dupa bunul plac", ne-a declarat Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol. Profesorul a trecut prin mai multe momente dificile instrumentate de oamenii lui Igor Smirnov, el fiind rapit si torturat in decembrie 1998 pentru a-si schimba atitudinea fata de fortele separatiste, iar anul trecut a fost victima unui accident rutier.

Ultimele incercari de intimidare au venit zilele acestea, cind Ion Iovcev a primit mai multe sms-uri in care era amenintat ca i se va arunca in aer casa si ca viata lui si a familiei sale sint in pericol. "Mesajele sint identice cu cele primite de liderii opozitiei locale si pot fi atribuite organelor securitatii transnistrene, MGB", spune profesorul.

Aceleasi metode au fost aplicate si in cazul Mariei Roibu, directoarea Liceului "Alexandru cel Bun" din Tighina. Parlamentul Republicii Moldova a primit o serie de scrisori anonime, in care aceasta era acuzata ca folo-seste in interes personal bunurile institutiei, pentru a-i compromite imaginea.

Uitati in istorie, pomeniti de OSCE

Romania sustine prin ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ca primul pas spre rezolvarea crizei transnistrene consta in retragerea trupelor rusesti. In schimb, Ministerul rus de Externe a amenintat ca nu va semna documentul final al OSCE daca Rusiei i se va cere sa-si retraga trupele din Moldova si din Georgia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.