Presedintele palestinian Mahmud Abbas a amenintat ca dizolva Autoritatea Palestiniana (AP) si preda administrarea Cisiordaniei Israelului daca Guvernul israelian nu va cauta sa relanseze negocierile de pace.

"Daca nu exista progrese imediat dupa alegeri, voi lua telefonul si il voi suna pe (premierul israelian Benjamin) Netanyahu", a declarat Abbas intr-un interviu pentru cotidianul Haaretz.

"Ii voi spune (...): pune-te in locul meu, ia cheile si condu Autoritatea Palestiniana", a adaugat el.

"Odata ce noul Guvern al Israelului va fi format, Netanyahu va trebui sa decida: da sau nu", a insistat Abbas in acest interviu publicat joi seara pe site-ul ziarului.

Nu este pentru prima data cand Abbas recurge la o asemenea amenintare, insa situatia AP s-a inrautatit grav in ultimele luni, din cauza unei crize financiare fara precedent.

Pe de alta parte, Israelul a multiplicat proiectele de colonizare in Cisiordania si Ierusalimul de Est si a blocat recent transferul de taxe pe care le colecteaza in numele AP, ca represalii la demersul presedintelui Abbas care a condus, in noiembrie, la obtinerea statutului de stat observator la ONU pentru Palestina, scrie MEDIAFAX.

AP a fost instaurata in 1994 la revenirea in Fasia Gaza a liderului istoric al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Yasser Arafat, dupa 27 de ani de exil. Ea era prevazuta, potrivit Acordului de la Oslo privind autonomia palestiniana, pentru o perioada de tranzitie care, in principiu, s-a incheiat in mai 1999.

Prezidata de Arafat, mort in 2004, iar ulterior de catre Abbas, AP exercita puterile executiva si legislativa si asigura, teoretic, securitatea Cisiordaniei.

Negocierile de pace sunt blocate in mod oficial din septembrie 2010. In interviul acordat Haaretz, Abbas reclama, in vederea reluarii lor, oprirea imediata a colonizarii israeliene pe timpul negocierilor, reluarea platii taxelor si eliberarea a 120 de palestinieni, detinuti de lunga durata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.