Autoritatile din Nicaragua au declansat, miercuri, alerta cod galben si au decis evacuarea preventiva a 300 de familii, respectiv a 1.500 de persoane, din jurul vulcanului San Cristobal.

Dar 200 de familii care locuiesc la poalele vulcanului refuza in continuare sa plece, au recunoscut autoritatile. "Nu ne este teama, suntem obisnuiti", a explicat Maria Pereira, care locuieste in satul Grecia 4, in departamentul Chinandega (nord-vest).

"Am reactivat alerta galbena" in Chinandega dupa ce vulcanul, situat la 135 de kilometri de capitala Managua, a reinceput sa arate semne de activitate marti seara, a explicat Guillermo Gonzalez, directorul serviciilor de prevenire a catastrofelor (Sinapred), pentru un post local de radio, scrie MEDIAFAX.

"Exista emisii destul de concentrate de cenusa si nisip foarte fin" deoarece vantul a slabit in intensitate, a detaliat el.

Activitatea seismica a "crescut semnificativ" miercuri cu "explozii si expulzii de gaz, cenusa si nisip", a declarat la randul sau, intr-un comunicat, Institutul nicaraguan de studii terestre (Ineter).

Prima Doamna si purtatoarea de cuvant a Guvernului, Rosario Murillo, a anuntat autoritatile ca a cerut evacuarea preventiva a 300 de familii instalate pe flancul vulcanului, care are o altitudine de 1.745 de metri.

Pentru a justifica evacuarea satenilor recalcitranti, Murillo a explicat ca "situatia vulcanului este instabila".

Aproximativ 140 de membri ai Apararii Civile patruleaza imprejurimile pentru a incerca sa "convinga" satenii sa paraseasca zona.

Gazele si cenusa, proiectate la o altitudine de 2.500 de metri, afecteaza sase dintre cele 13 sate din Chinandega.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.