Rusia a amenintat ca nu va semna declaratia finala a reuniunii ministeriale OSCE, care va avea loc, astazi si maine, la Ljubljana, in cazul in care documentul va mentiona angajamentele sale de a-si retrage trupele si echipamentele militare din Georgia si Republica Moldova.

Potrivit Basa-Press, Ministerul rus de Externe s-a declarat categoric impotriva introducerii in documentul final a obligatiei Rusiei de a se retrage din Moldova si Georgia, pledand pentru o declaratie finala a reuniunii, care sa se refere la prioritatile OSCE si cresterea eficientei organizatiei in ceea ce priveste asigurarea securitatii. Potrivit deciziilor summitului OSCE de la Istanbul, Rusia urma sa-si retraga fortele si armamentul din regiune, pana la sfarsitul anului 2002. La reuniunea OSCE de la Porto, Moscova a solicitat un nou termen, argumentand ca procesul de retragere este dificil. In urmatorii doi ani, reuniunea ministeriala a OSCE nu a reusit sa adopte o declaratie finala, din cauza opozitiei Rusiei, care a refuzat categoric sa recunoasca obligativitatea retragerii trupelor sale din Georgia si Moldova.

Ministrul Reintegrarii din Republica Moldova, Vasile Sova, a afirmat ca tara sa participa la negocierile asupra documentului final si isi va apara interesele la OSCE. El nu a exclus insa posibilitatea repetarii situatiei din anii trecuti, cand documentul final nu a putut fi adoptat din cauza lipsei de consens. Mentionarea obligativitatii respectarii angajamentelor asumate de Federatia Rusa in legatura cu retragerea trupelor din Republica Moldova si Georgia reprezinta o chestiune esentiala pentru reuniunea ministeriala OSCE, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, informeaza Mediafax.

El si-a exprimat speranta ca summit-ul se va incheia cu adoptarea unei declaratii. In opinia sa, respectarea angajamentelor asumate de Federatia Rusa la Istanbul este "esentiala pentru credibilitatea OSCE". "Avem nevoie de compromis, deci de cedari inteligente pe acele teme care, nepuse in discutie, vor aduce prejudicii in continuare" organizatiei, a explicat Ungureanu. Presedintele Basescu a declarat, vinerea trecuta, la Kiev, ca primul pas pentru solutionarea crizei transnistrene consta in retragerea trupelor straine din zona si desfiintarea fortelor militare si paramilitare ale regimului separatist.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.