Oficialii de la Washington au desemnat un fost diplomat, ambasadorul Frank Wisner, pentru a indeplini functia de emisar special pentru provincia sarba Kosovo, relateaza agentia Reuters.

Sursa citata noteaza ca numirea lui Wisner in acest post demonstreaza dorinta Washingtonului de a da un impuls negocierilor referitoare la statutul provinciei. Albanezii din Kosovo doresc independenta acestei provincii, in timp ce Belgradul doreste mentinerea acestei regiuni in interiorul Serbiei, chiar daca aceasta este administrata acum de ONU.

Ocupata cu razboiul din Irak, Administratia Bush a fost criticata ca neglijeaza problema Balcanilor - regiune in care Administratia Clinton s-a implicat energic in 1999, cand a constat ca UE nu poate gestiona criza din Kosovo. Statele Unite, impreuna cu unele state membre NATO, au atacat fortele armate sarbe din Kosovo, dar si obiective militare si civile din Iugoslavia, in speranta ca regimul Slobodan Milosevici va cadea.

Actualul presedinte George W. Bush spera ca SUA sa revina in prim-planul situatiei din Kosovo, mai ales ca in discutiile pentru statutul acestei provincii se va implica si Nicholas Burs, numarul 3 din Departamentul de Stat de la Washington.

Deocamdata, emisarul special pentru Kosovo al Natiunilor Unite, fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, a terminat prima faza a misiunii sale si s-a intalnit cu toti reprezentantii partilor implicate in solutionarea problemei.

Influenta de la Washington

Agentia Reuters subliniaza ca numirea lui Wisner, fost ambasador in state importante precum Egipt si India, demonstreaza determinarea SUA de a-si pune amprenta asupra negocierilor in care Serbia "trebuie sa renunte cel putin la o parte din controlul provinciei". "El (n.red. - Wisner ) este bun, se potriveste profilului si demonstreaza ca ei (n.red - oficialii de la Washington) vor ca treaba sa fie facuta bine", a declarat un diplomat american pentru Reuters.

SUA au exercitat presiuni asupra Serbiei, inclusiv prin amenintarea ca va bloca aderarea acestei tari la NATO, pentru rezolvarea disputelor teritoriale, transmite Reuters. Serbia nu doreste ca provincia Kosovo sa obtina independenta si a oferit o autonomie sporita acestei zone.

Ingrijorare la Belgrad

Premierul Serbiei, Vojislav Kostunita, i-a cerut emisarului ONU, Martti Ahtisaari, sa faca o declaratie publica referitoare la escaladarea violentelor in Kosovo, impotriva minoritatii sarbe. Potrivit agentiei de presa Tanjug, Kostunita este sceptic cu privire la buna desfasurare a discutiilor privind statutul Kosovo, in conditiile in care populatia sarba din aceasta provincie este in continuare expusa atacurilor teroriste ale albanezilor. "Trebuie sa punem capat violentelor impotriva sarbilor odata pentru totdeauna, si aceasta este obligatia pe care comunitatea internationala trebuie sa o indeplineasca", a declarat Kostunita.

La randul sau, presedintele Serbiei, Boris Tadici, a declarat ca albanezii majoritari in Kosovo isi sporesc presiunile impotriva comunitatii sarbe prin recurgerea la atacuri cu bomba sau impuscarea sarbilor. Tadici a facut un apel la fortele internationale din Kosovo, pentru a fi mai atente in asigurarea securitatii pentru toti cetatenii provinciei.

In pofida numeroaselor incidente din Kosovo, purtatorul de cuvant al misiunii ONU din aceasta provincie (UNMIK), Remi Durlo, a declarat ca situatia este in general stabila.

O escala la Enron

Frank Wisner a avut o "legatura" si cu compania energetica Enron, al carei faliment din 2003 a zguduit America, desi in biografia sa oficiala nu este trecut acest "amanunt". Compania Enron anunta, la 28 octombrie 1997, intrarea in Consiliul director a lui Frank G. Wisner jr, fost ambasador al SUA in India. Cooptarea lui Wisner era considerata o mare victorie pentru Enron, din moment ce diplomatul avea un trecut impecabil. Tatal sau, Frank Wisner Sr., a fost un inalt oficial al CIA, implicat in rasturnarea regimurilor Arbenz din Guatemala (1954) si Mossadeq din Iran (1953). Wisner Senior s-a sinucis in 1965. De asemenea Wisner Junior este binecunoscut in CIA si a lucrat ca subsecretar de stat la Departamentul Apararii. Fostul lui sef de la Enron, Kenneth Lay, a lucrat si el pentru Pentagon, in timpul razboiului din Vietnam.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.