Conservatorii din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLD) au obtinut majoritatea absoluta in Camera Deputatilor din Japonia, in urma alegerilor legislative de duminica .

Partidul Liberal-Democrat condus de Shinzo Abe, probabil viitorul premier, a castigat 275 dintre cele 310 mandate in Camera inferioara, care numara 480 de locuri, respectiv mai mult decat majoritatea absoluta de 241, a anuntat, la ora locala 20.00 (13.00 ora Romaniei), postul de televiziune public NHK, pe baza sondajelor efectuate la iesirea de la urne.

Marile televiziuni private au oferit estimari comparabile.

Aceasta formatiune, care a condus Japonia aproape fara intrerupere de la sfarsitul anilor '50 si pana in 2009, pare sa revina in forta dupa acest scrutin anticipat.

Ea ar putea chiar sa obtina majoritatea calificata de doua treimi impreuna cu aliatul sau de centru, ceea ce ar facilita misiunea acestei coalitii in fata unui Senat fara majoritate clara.

Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stanga) al actualului premier Yoshihiko Noda, pare sa fi suferit o infrangere dura, pastrandu-si doar 55, cel mult 77, de mandate fata de 308 cate avea dupa victoria sa istorica la scrutinul precedent din 2009, potrivit NHK.

La ora locala 18.00, rata de participare era de 41,77 la suta, cu 6,63 de puncte mai putin decat in urma cu trei ani la aceeasi ora, potrivit Guvernului. Alegatorii care au votat anticipat au fost insa mult mai putini decat in 2009, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.