Guvernul britanic a anuntat marti un proiect de lege care autorizeaza casatoria civila intre persoane de acelasi sex si ofera posibilitatea religiilor care doresc, cu exceptia Bisericii Anglicane.

Aceasta "evolutie istorica va insemna ca, pentru prima data, cupluri de acelasi sex vor putea sa se casatoreasca prin ceremonii civile", releva un document al Ministerului Culturii.

"Casatoria va fi deschisa tuturor, potrivit propunerii noastre", a declarat ministrul Culturii Maria Miller, care intentioneaza sa prezinte proiectul in Parlament la inceputul anului viitor, scrie MEDIAFAX.

"Eu cred ca daca doua persoane doresc sa isi arate dragostea si angajamentul reciproc, statul nu trebuie sa le ridice un obstacol in cale. Aceste schimbari vor consolida casatoria in societatea noastra", a adaugat ea, apreciind ca acest proiect va permite "construirea unei societati mai juste pentru toti".

Textul va permite diverselor confesiuni, cu exceptia Bisericii Anglicane, sa opteze sa casatoreasca sau nu cupluri de persoane de acelasi sex.

Biserica Anglicana, care beneficiaza de un statut oficial in Marea Britanie, are puterea sa incheie casatorii intre persoane de sex opus, in numele statului.

"Insist asupra faptului ca nicio organizatie religioasa nu va fi constransa sa celebreze casatorii ale unor cupluri de acelasi sex", a subliniat ministrul. "Legea va stipula ca este ilegal ca Biserica din Anglia si Biserica din Tara Galilor (Biserica Anglicana) sa casatoreasca cupluri de acelasi sex", a adauugat ea.

La fel ca Biserica Anglicana, Biserica Catolica se opune casatoriei intre homosexuali. Insa alte religii, ca cea a quakerilor, dar si anumite curente liberale ale iudaismului sunt deschise casatoriilor intre persoane de acelasi sex.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.