Prapastia intre bogati si saraci in China s-a adancit atat de mult, incat este pe cale sa transforme a doua putere economica mondiala intr-una dintre cele mai inegalitare tari din lume.

Coeficientul Gini se situa in 2011 la 0,61, anunta Centrul de ancheta si cercetare asupra veniturilor gospodariilor.

Valoarea zero reprezinta o societate perfect egalitara, in care toti au acelasi venit, iar valoarea 1 reprezinta o lume in care toate veniturile sunt concentrate in mana unei singure persoane (situatia unui stapan de sclavi).

"In prezent, disparitatile de venit intre gospodariile din China sunt enorme", potrivit studiului realizat de acest Centru creat de catre Institutul pentru Cercetare asupra Finantelor, aflat in subordinea Bancii centrale, scrie MEDIAFAX.

"Coeficienti Gini de 0,61 sunt rari in lume", subliniaza autorii.

Adancirea inegalitatilor sociale este un subiect major pentru regimul comunist chinez, care se confrunta frecvent cu tulburari provocate de coruptia cadrelor sale locale. Indicele, dezvoltat de catre statisticianul italian Corrado Gini, este considerat deosebit de sensibil de catre Guvern, care nu l-a mai publicat de peste un deceniu. Ultimul indice Gini pentru China a fost publicat oficial in anul 2000 si era de 0,412.

Cifra 0,61 plaseaza tara in fruntea unui tablou de alte 16 natiuni clasificate de catre Banca Mondiala (BM) in functie de coeficientul Gini pentru 2010.

In 2008, tabloul BM cuprindea 47 de tari, iar cea mai inegalitara era Honduras, cu 0.613. Potrivit cotidianului de stat Global Times, care a anuntat ancheta luni, prapastia dintre bogati sa saraci a atins in China un nivel "alarmant".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.