Camera inferioara a Parlamentului ceh a autorizat vineri utilizarea in scopuri terapeutice a canabisului, consumul fiind conditionat totusi de eliberarea unei retete electronice pentru a impiedica abuzul, relateaza AFP.

Aceasta masura va permite folosirea canabisului medical pentru "pacienti care au nevoie si care il folosesc deja destul de des in contradictie cu legislatia in vigoare, din pacate", a afirmat unul dintre promoterii proiectului, Pavel Bem, medic si fost primar al capitalei Republicii Cehe, Praga.

Conform acestuia, folosirea canabisului medical poate atenua simptomele unui numar mare de boli, printre care si cancerul, boala Parkinson, scleroza in placi, psoriasis si eczema atopica.

Potrivit MEDIAFAX, Bem a subliniat ca legea nu permite "prevestirea unei viitoare legalizari a canabisului pentru utilizarea recreativa".

Textul, care va fi dezbatut curand in cadrul Senatului (camera superioara), a fost adoptat prin votul a 126 de deputati dintre cei 154 prezenti, in cadrul camerei inferioare cu 200 de locuri.

Noua lege va autoriza prin urmare cultivarea privata a canabisului numai dupa o perioada de tranzitie de 12 luni, timp in care substanta va fi importata.

Republica Ceha este una dintre statele europene cele mai liberale in ceea ce priveste canabisul. Persoanele care poseda pana la 15 grame de marijuana sau cresc pana la cinci plante nu risca decat o amenda.

Procentajul tinerilor consumatori de canabis in Cehia a coborat de la 20,3 la suta in 2010 la 16,1 la suta in 2011 conform Observatorului national al drogurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.