Radicalii islamici au reusit sa obtina controlul a aproape un sfert dintre locurile Parlamentului egiptean. Alegerea facuta de egipteni este un semnal pentru toate statele din regiune unde se afla organizatii islamiste.

A treia runda a alegerilor legislative din Egipt a fost marcat de impuscarea unui sustinator al opozitiei de catre politie si de noi arestari in rindul organizatiei Fratilor Musulmani. 1.700 de candidati s-au luptat joi pentru obtinerea celor 136 de locuri ramase din cele 454 ale Parlamentului. Politia egipteana a arestat, la inceputul zilei, 35 de membri ai Fratilor Musulmani, la Cairo. Desi in capitala egipteana nu aveau loc alegeri in aceasta ultima runda, autoritatile au incercat sa ii intimideze pe votantii Fratilor. Organizatia Fratilor Musulmani, desi interzisa in mod formal in Egipt, a reusit sa ajunga a doua forta politica din tara, prezentindu-si candidatii la alegeri drept independenti.

"Islamul este solutia"

Organizatia musulmana are ca slogan fraza "Islamul este solutia" si ca scop instaurarea unui stat guvernat de legea islamica. Fortele de ordine au impiedicat intrarea alegatorilor in centrele de vot acolo unde sprijinul pentru Fratia Musulmana era mai ridicat. "In unele circumscriptii am asistat la inchiderea centrelor de votare de catre politie", a declarat pentru BBC Mahmoud al-Houderi, observator al alegerilor. Partidul Democratic National (PDN) al presedintelui Hosni Mubarak, aflat la guvernare, a pierdut multe locuri in parlament in fata Fratilor, desi continua sa detina majoritatea.

Fundamentalistii iau proportii

In primele doua runde ale alegerilor legislative, Fratii Musulmani au reusit sa obtina 76 de locuri in Parlament din cele 308 disputate, de cinci ori mai mult decit in 2000. Manevrele guvernului de a inchide unele sectii de votare se pare ca au functionat. In cea de-a treia runda electorala Fratii nu au cistigat nici un loc in plus in parlament. Noua distribuire a locurilor din legislativ le va permite totusi Fratilor Musulmani sa puna sub semnul intrebarii politica PDN-ului, fara a mai fi supusi arestarilor si persecutiei ca pina acum. "Alegerile din Egipt sint urmarite cu interes in statele din regiune, unde se afla grupuri similare Fratilor Musulmani, deoarece acestea ar putea promova telul lor comun: crearea unui stat islamic", scrie Magdi Abdelhadi, analist pe probleme arabe al BBC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.