Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie l-a achitat din nou, joi, pe fostul premier kosovar Ramush Haradinaj de acuzatii de crime de razboi comise in timpul Razboiului de independenta din Kosovo (1998-1999).

"Camera va considera nevinovat de toate capetele din actul de acuzare", a declarat judecatorul Bakone Justice Moloto in cadrul unei sedinte publice, la Haga, unde se afla sediul TPI.

Verdictul a fost primit cu zgomot de catre public, la TPI, unde se aflau sustinatori si membri ai familiei lui Ramush Haradinaj, in varsta de 44 de ani, fostul conducator al Armatei pentru Eliberarea Kosovo (UCK), considerat un erou in tara sa.

"Camera nu este convinsa ca martorul se afla in centrul (Jablanitei)", a declarat judecatorul Moloto in legatura cu un "martor care ar fi putut sa repete ceea ce a auzit de la alte persoane".

Celelalte doua persoane acuzate alaturi de Haradinaj, si anume Idriz Balaj, in varsta de 41 de ani, comandantul unitatii speciale "Vulturi negri" din cadrul UCK, si Lahi Brahimaj, in varsta de 42 de ani, alt fost comandant in cadrul UCK, au fost, de asemenea, achitati de acuzatii de crima si aplicarea torturii, fapte comise in principal impotriva unor sarbi si care le-au fost reprosate in acest al doilea proces in prima instanta.

Sute de kosovari albanezi reuniti in piata centrala din Pristina au primit cu strigate de bucurie si zgomot de explozii de petarde achitarea de catre TPI a "eroului" lor Ramush Haradinaj,
inculpat pentru crime comise impotriva sarbilor in timpul Razboiului din Kosovo (1998-1999), scrie MEDIAFAX.

Purtand umbrele din cauza unei ploi torentiale, ei au urmarit transimisunea in direct a judecarii pe un ecran urias, convinsi ca Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie il va achita din nou pe Haradinaj.

"Justitia s-a impus, Kosovo a castigat. Sunt convins ca totul va merge bine de-acum, pentru ca putem avansa impreuna cu el", a declarat plangand Jahja Lluka, o colaboratoare apropiata a lui Haradinaj, care a fost premier in perioada 2004-2005, inainte sa se predea TPI.

"Kosovo astepta o asemenea decizie. Kosovo are atat de multa nevoie de el", a declarat Maria Haradinaj, o economista, in varsta de aproximativ 50 de ani, care a precizat ca nu are nicio legatura de rudenie cu "eroul" kosovar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.