Nivelul marilor creste din cauza incalzirii globale mai repede cu 60% decat se prevazuse in 2007 de grupul de experti al ONU pentru clima, GIEC.

Studiul a fost realizat de trei experti in clima si publicat in revista britanica “Environmental Research Letters”. In raportul din 2007, GIEC aproximase ca nivelul marilor va creste cu 18-59 cm pana la sfarsitul secolului sub influenta incalzirii climatice.

Crestera ar putea atinge si chiar depasi 1 m, afirma in prezent numeroase studii stiintifice.

“Acest lucru inseamna ca zonele aflate la mai putin de un metru deasupra nivelului marii, cum este cazul unei mari concentratii de populatie in Bangladesh, vor disparea. Ar fi milioane de refugiati din cauza climei, precum si posibile razboaie si tot felul de conflicte pentru accesul la resurse. In ceea ce priveste marile orase de pe coasta, ca New York, efectele vor fi probabil asemanatoare cu cele ale uraganului Sandy", a spus Grant Foster de la societatea americana Tempo Analytics, unul din coautorii studiului, potrivit evz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.