Nationalistii catalani, condusi de Artur Mas au declarat marti ca sunt decisi sa finalizeze proiectul referendumului asupra viitorului acestei regiuni autonome spaniole, in pofida esecului in alegerile de duminica.

"Nu vom da inapoi. Va fi o consultare cetateneasca, deoarece exista un mandat al poporului catalan, caruia trebuie sa ii ramanem fideli", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului regional, Francesc Homs, intr-un interviu acordat postului de radio local Rac 1, reluand observatiile facute de presedintele regiunii, Artur Mas.

"Consultarea trebuie dusa la bun sfarsit", a asigurat Artur Mas, subliniind ca fortele favorabile unui referendum de autodeterminare au obtinut "o majoritate clara, foarte clara, la urne".

Problema pentru nationalisti este acum de a gasi aliante pentru guvernare, intr-un peisaj politic foarte fragmentat, si de a ghida politica de austeritate impusa de autoritatile centrale de la Madrid, in scopul redresarii sistemului financiar din Catalonia, scrie MEDIAFAX.

"Daca avem in vedere datoriile neplatite (...) vom fi constransi anul urmator sa initiem taieri bugetare la un nivel echivalent celor din 2011 si 2012 la un loc", a avertizat Francesc Homs.

Coalitia nationalista de dreapta CiU (Convergencia i Unio), a lui Artur Mas, a cunoscut un declin substantial in alegerile anticipate de duminica, pe care el insusi le-a convocat, sperand la obtinerea unei majoritati absolute, care l-ar fi sprijinit in proiectul de referendum.

CiU ramane principala forta politica regionala, insa cu 50 de deputati, in loc de 62 cati erau inainte de alegeri.

Vocea electoratului favorabil independentei regiunii a fost in buna masura asimilata de partidul istoric de stanga ERC, si el cu o agenda separatista, care a trecut de la 10 deputati la 21. Adaugand cei trei alesi ai partidului de stanga CUP, fortele pro-referendum numara de acum 74 de deputati din 135, cu sase mai mult fata de majoritatea absoluta.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.