Administratia presedintelui american Barack Obama va mentine aproximativ 10.000 de militari in Afganistan dupa incheierea oficiala a operatiunilor de lupta in aceasta tara, prevazuta pentru 2014.

Citand oficiali americani de rang inalt, cotidianul afirma ca acest proiect corespunde recomandarilor prezentate de generalul John Allen, comandantul fortelor americane si internationale in Afganistan, care a propus mentinerea unui contingent format din 6.000 pana la 15.000 de militari americani in aceasta tara.

Acesti militari vor desfasura operatiuni de formare si antiterorism dupa incheierea misiunii NATO, in 2014, afirma articolul.

Aproximativ 67.000 de militari americani sunt in prezent mobilizati in Afganistan, carora li se adauga 37.000 de soldati ai coalitiei si 336.000 de militari si politisti afgani, care constituie Fortele de securitate nationala afgana (ANSF).

Statele Unite si Afganistanul au lansat negocieri cruciale la 15 noiembrie in legatura cu statutul fortelor americane care vor ramane in tara dupa plecarea trupelor de lupta ale NATO in 2014.

Washingtonul a subliniat ca nu vrea baze permanente in Afganistan.

Presedintele afgan Hamid Karzai ar fi pregatit sa accepte prezenta trupelor americane dupa 2014 daca cererile sale principale sunt respectate, potrivit Wall Street Journal. Principala cerere a presedintelui este ca militarii americani sa poata fi judecati de tribunalele afgane, scrie MEDIAFAX.

Totusi, analistii militari contactati de cotidian apreciaza ca misiunea de formare si misiunea impotriva terorismului vor impune o prezenta mult mai importanta de trupe americane, care va ajunge la 30.000 de militari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.