Ministrul sud-coreean de Externe a avertizat joi asupra unei cresteri a nationalismului in politica japoneza si a unei agresivitati tot mai mari in materie teritoriala.

"In general, situatia politica din Japonia arata semne de consolidare a dreptei si unii spun ca Japonia devine tot mai nationalista", a declarat ministrul Kim Sung-Hwan in fata oamenilor de afaceri, potrivit agentiei Yonhap.

"Urmarim situatia cu atentie si vom fi pregatiti sa (o) gestionam", a adaugat Kim. "Japonia devine tot mai conservatoare si agresiva in materie teritoriala si trebuie sa fim atenti".

Premierul japonez Yoshihiko Noda (de centru-stanga) a dizolvat saptamana trecuta Camera Deputatilor, dechizand calea unor alegeri legislative anticipate, care vor avea loc la 16 decembrie.

Sondajele anunta ca opozitia, condusa de catre un fost premier, Shinzo Abe, ar trebui sa castige.

Miscarea sa, Partidul Liberal-Democrat (PLD), a promis in aceasta saptamana sa redefineasca doctrina militara nipona pentru a oferi fortelor de autoaparare dreptul de a interveni in favoarea unui aliat, scrie MEDIAFAX.

Tokyo si Seulul isi disputa suveranitatea asupra unui sir de insule izolate in Marea Japoniei, insulele Dokdo, potrivit denumirii coreene, sau Takeshima, potrivit denumirii japoneze.

Aceste insule sunt situate la jumatatea distantei care separa Japonia si Coreea de Sud. Tensiunea in jurul insulelor a crescut in august. Atunci, presedintele sud-coreean Lee Myung-Bak a vizitat insulele, gest denuntat de Japonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.