Rusia sfatuieste Turcia sa nu instaleze rachete Patriot in apropiere de granita cu Siria, dar incurajeaza in schimb gasirea unei solutii politice, a declarat joi ministrul rus al Afacerilor Externe.

"Militarizarea frontierei turco-siriene este un semn ingrijorator", a declarat Aleksandr Lucasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului de externe, comentand cererea facuta de Ankara la NATO, in vederea instalarii de rachete pe teritoriul sau.

"Sfatul nostru pentru colegii turci este altul: utilizarea potentialului de influenta asupra opozitiei siriene pentru a se ajunge mai repede la demararea unui dialog intersirian, si nicidecum folosirea fortei pentru a provoca o intorsatura periculoasa a situatiei", a adaugat acesta.

"Am vazut reactia partenerilor nostri din NATO", a mai declarat purtatorul de cuvant.

"Asemenea demersuri este evident ca nu cresc optimismul unei solutii politice rapide" in Siria, a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, scrie MEDIAFAX.

Miercuri, Turcia a cerut oficial membrilor NATO instalarea de rachete de aparare antiaeriana si antiracheta de tip Patriot de-a lungul granitei cu Siria. Indeosebi Statele Unite si Franta s-au declarat in favoarea unei asemenea cereri.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Ramussen, a indicat ca organizatia analizeaza "fara intarziere" cererea turca. Dintre cei 28 de membri NATO, doar de Germania, Olanda si Statele Unite poseda baterii de rachete Patriot.

Rusia, partenera de mult timp a regimului sirian caruia ii furnizeaza armament in pofida criticilor occidentale, a blocat de trei ori in cadrul ONU, alaturi de China, rezolutiile occidentale care vizeaza presiuni prin amenintarea cu sanctiuni pentru regimul de la Damasc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.