Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a ajuns, vineri dimineata, la manastirea Putna, unde a fost intampinat de staretul Velnic Melchisedec, care i-a prezentat o scurta istorie a asezamantului. Liderul de la Chisinau a depus o coroana la mormantul domnitorului Stefan cel Mare.

Desigur, nu ar fi nimic neobisnuit ca Voronin sa se reculeaga la mormantul marelui domnitor, dar in conditiile in care se declara moldovean, si nu roman, in conditiile in care sustine ca vorbeste "limba moldoveneasca", si nu cea romana, si, in special, in conditiile in care impune copiilor basarabeni invatarea unei istorii alternative, refuzandu-le dreptul de a studia "Istoria Romaniei", gestul sau nu poate fi decat fals si condamnabil. Astfel, comunistul Voronin a inventat "cursul integrat de istorie", pentru a scoate din programa de invatamant Istoria Romaniei. El vrea in acest mod sa inoculeze copiilor basarabeni ideea ca sunt "moldoveni" si ca nu au nimic in comun cu poporul roman si istoria acestuia. De altfel, in acelasi mod procedeaza si cu copiii romani din Transnistria, care sunt impiedicati de autoritatile de la Tiraspol sa studieze in limba romana si pentru care 'moldoveanul' Voronin nu face nimic pentru a-i ajuta.

274 de lei pentru o minciuna

Referindu-se la noile manuale de istorie, vicepresedintele Comitetului national din Basarabia pentru apararea Istoriei romanilor, Ion Varta, a declarat ca "au fost elaborate manuale a cursului integrat de istorie. Desi n-au trecut procedura experimentului, acestea sunt deja editate si urmeaza a fi implementate in toate scolile si liceele din Moldova". Potrivit lui, cursul integrat de istorie, care, practic, inlocuieste Istoria romanilor si Istoria Universala, "nu este altceva decat o metoda monstruoasa a comunistilor, care au drept scop manipularea noii generatii si care asigura, in acelasi timp, o perpetuare a conducerii Partidului Comunistilor". Aproximativ 360 profesori sunt atrasi in "cursa de experimentare", Voronin oferin-du-le o majorare a salariului, de 274 lei. "Cert e ca, in cadrul acestui curs, nu exista nici macar o programa dupa care s-ar conduce profesorii", a adaugat Varta. Istoricul Eugenia Negru a declarat ca la Conferinta profesorilor de istorie, din 23 august, a fost prezentat un ordin al Ministerului Educatiei "de a da o singura nota la cele doua obiecte de istorie". Intrebat ce se va intampla cand manualele de istorie integrata vor ajunge in toate scolile, Varta a raspuns ca istoricii vor protesta si vor sesiza Consiliul Europei asupra "acestui act al comunistilor".

Elevii din Tiraspol cer ajutor

Incepand din 3 noiembrie, reprezentantii comitetelor de parinti si ai administratiilor scolilor din Transnistria au decis pichetarea non-stop a Ambasadei ruse la Chisinau "pana cand va fi solutionata problema scolilor romanesti din Transnistria". Pentru a nu afecta studiile, oricum obstructionate de separatisti, pichetarea se desfasoara conform unui calendar, doar un anumit numar de persoane fiind prezent in fata sediului ambadasei. "Prin acordul din 1992, impus Moldovei de Rusia, regimul de la Tiraspol a fost luat sub protectia Moscovei, iar Moldovei i s-a interzis sa faca ordine si sa asigure respectarea Constitutiei pe intreg teritoriul sau. Drept urmare, Rusia se face vinovata de faptul ca regimul Smirnov incalca drepturile copiilor si ale parintilor din Transnistria, acest lucru fiind recunoscut si de comunitatea europeana", a declarat presedintele Comitetului Helsinki pentru Moldova, Stefan Uratu. "Reprezentantii Federatiei Ruse au fost acei care, la sfarsitul lunii august, ne-au asigurat ca, la 1 septembrie, vom merge la scoala, dar acest lucru nu a avut loc. Vom continua sa protestam in fata ambasadei ruse pana cand va fi rezolvata problema scolilor romanesti din Transnistria", a subliniat el.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.