Comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn, a afirmat ca Spania nu va avea nevoie de masuri suplimentare de austeritate pana la sfarsitul anului viitor.

Evaluarea oficialului CE nu stabileste noi tinte bugetare pentru acest an sau pentru anul viitor ci reprezinta un acord bazat pe reformele structurale propuse de Madrid ca parte a unui proiect de buget prezentat in septembrie.

Rehn a atras atentia ca decizia nu trebuie considerata o schimbare de politica la nivelul zonei euro, precizand ca Bruxellesul trebuie 'sa analizeze fiecare tara de la caz la caz'. El a adaugat ca Spania mai are de facut multe lucruri in 2014, cand Madridul ar trebui sa-si reduca deficitul public, care s-a situat la 11% din PIB la sfarsitul anului trecut, sub pragul de 3% acceptat in UE, scrie economia.net.

Prin aceasta decizie CE se indreapta spre pozitia Fondului Monetar International privind criza, care include o mai mare flexibilitate pentru tarile cu probleme precum Grecia. Aceasta schimbare elibereaza o povara majora de pe umerii premierului spaniol Mariano Rajoy in incercarea de a obtine asistenta economica de la UE si Banca Centrala Europeana.

Spania trebuia sa-si reduca deficitul la 6,3% din PIB in acest an si la 4,5% anul viitor. In ciuda insistentelor din aceasta saptamana ale ministrului spaniol de finante Luis de Guindos ca aceste tinte vor fi indeplinite, previziunile UE anticipeaza un deficit de 8% in acest an si de 6% in 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.